Canlı hayvana talep arttı: Eti toptan alıyoruz

- Güncelleme:
Canlı hayvana talep arttı: Eti toptan alıyoruz

Ekonomi Haberleri

Artan et fiyatları tüketicileri toptan alıma teşvik etti. Üreticiler “Eskiden Kurban Bayramı dışında kasaplar ile çalışırdık, şimdi vatandaşlar hayvan almaya geliyor, etleri stoklayıp dondurucuya atıyor, altı ay tüketiyor. Kasap ve markete göre daha uyguna geliyor” diyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Geçtiğimiz günlerde kırmızı et fiyatlarında spekülatif fiyat artışı ya da arz kısıtlanması olup olmadığının tespiti için Rekabet Kurumu ön araştırma başlatırken, kırmızı etin pahalanması sebebiyle hayvan üretim çiftliklerindeki perakende satışa ilgi artıyor. Toptan alım yaparak stok yapmak isteyen tüketiciler çiftliklere yönelmeye başladı.

İstanbul Çatalca’da üretim çiftliği bulunan Sabri Öztürk “Biz ağırlıklı olarak büyük montanlı satışlar yapardık. Özellikle Kurban Bayramı zamanı bizim en iyi ticaret yaptığımız dönem. Onun dışında kasaplar ve marketlerle çalışıyoruz. Ancak son zamanlarda et fiyatlarının sürekli artması ile vatandaşlar toplu alım yapmaya başladı. Mesela 15 kiloluk bir koyundan 8 kilo et çıkıyor. Koyunun satış fiyatı 3.200 lira. Kısacası löp etin kilosu 390-400 liraya geliyor. Kasapta ise kuşbaşı koyunun fiyatı 390 lirayı buldu. Aşağı yukarı rakam aynı gibi gözükse de toplu alımlarda indirim yapıyoruz. Etini alan kişi stok yapıp altı ay dolapta saklayabiliyor. Fiyatların artacağını düşünenler bu yöntemi seçiyor. Geçen yıl koyun kuşbaşının fiyatı 200 liraydı. Bugün 390 liraya çıktı. Altı ay sonra 450 liraya çıkmaması için bir sebep yok. Ayrıca koyunu alan kişi hem iç organlarından hem de kemik ve kafatasından faydalanıyor. Hayvanı parçalayıp presliyoruz. Dolapta uzun süre kalıyor” dedi. Büyükbaş hayvanlara da ilgi olduğunu söyleyen Öztürk “Büyükbaş hayvandan alınan et çok daha kârlı oluyor. Mesela 600 kiloluk bir danadan 380 kilo et çıkıyor. Bu hayvan 93 bin lira. Kısacası etin fiyatı 245 liraya geliyor. Bugün kasapta dana kuşbaşının fiyatı 350 lira. Tabii bu büyükbaş hayvana geniş aileler toplanarak giriyor. On kişi alıp giden var. Yıllık et ihtiyacını bir seferde kapatıyor” diye konuştu.

MALİYETLER İKİYE KATLADI

Et fiyatlarının artışında girdi maliyetlerinin etkisi olduğunu söyleyen Öztürk “Geçen yıl 50 kiloluk sığır besi yemi fiyatı 250 liraydı. Bugün 490 liraya çıkmış durumda. İyi marka alırsan 550 liraya kadar çıkıyor. Bu hayvanlar büyük tesislerde bakılıyor, elektrik ve ilaç masrafları da var. Geçen yıla göre bu giderler iki katına çıktı. Fiyatlar da böyle giderse daha da artacak” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ SEKTÖRDEN ÇIKIYOR

Piyasada hayvan sayısının azaldığını da ifade eden Öztürk, şöyle konuştu: Et fiyatları artıyor diye çiftçinin kazancı artmıyor. Bu düşünce yanlış, bizim kâr marjlarımız daha da düştü. Kasap ve marketler bizden daha iyi kazanıyor. O yüzden sektörden çıkan çok arkadaşımız oldu. Çünkü hayvan üretimi meşakkatli bir iş. Az kazanç elde edildiği için işi bırakanlar oluyor.

KURBAN REZERVASYONLARI BAŞLADI

Kurban Bayramı için şimdiden alımların başladığını söyleyen Sabri Öztürk “Bugün 600 kiloluk danayı kilosu 150 liradan veriyoruz. Şimdiden gelip rezervasyon yaptıranlar var. İsmini üstüne yazıp hayvanı bayrama kadar büyütüyoruz. Bayramda kilo fiyatları tahminen 250 liraya kadar çıkar. Şimdiden alınırsa 150 liradan veriyoruz. Bunu yapanlar da çoğaldı. Hayvan azlığı ve perakende fiyatların artması sebebiyle bizi zor bir bayram bekliyor Anadolu’dan gelen hayvan sayısı da düşüyor. Çünkü üretici azaldı. O yüzden bu bayramda fiyatlarda ciddi bir artış bekliyoruz” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...