İşbirliği kuruluşuna rekabet desteği

/ Kaynak: AA
İşbirliği kuruluşuna rekabet desteği

Ekonomi Haberleri  / AA

Çağlayan, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkındaki düzenlemeleri değerlendirdi.

nbsp;Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, UR-GE destekleri ile iş yapma kültürünü geliştirdiklerini, bir işbirliği kuruluşunun eş zamanlı yürütebileceği proje sayısının 5'den 10'a çıkarıldığını bildirdi. Firmaların uluslararası rekabet gücünü artırmak amacıyla Ekonomi Bakanlığı tarafından ilgili tebliğle destek verildiğini ifade eden Çağlayan, uygulamayla iş yapma kültürünü geliştirmeye çalıştıklarını, yeni açılımlar sağlandıklarını belirtti. Çağlayan, yapılan değişikliklerle ilgili şunları kaydetti: "2023 yılında 500 milyar dolar mal ihracatı vizyonuyla ihracata dayalı kalkınma modeli çerçevesinde, sürdürülebilir ihracat artışını sağlamak, şirketlerimizin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmak ve ihracat stratejisindeki hedefleri gerçekleştirmek amacıyla ihracatta devlet yardımları uygulamaları yeni bir anlayışla ele alıyoruz. Bu kapsamda, kümelenme anlayışını temel alan, proje bazlı hedef pazar ve hedef sektör odaklı, terzi işi bir anlayışla hazırlanan ve yürürlükte olan"Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ-Ur-Ge" ile firmalarımıza uluslararası rekabette destek sağlıyoruz. Birlikten kuvvet doğar. Ur-Ge destekleri firmalarımızın birlikte iş yapma kültürünü geliştiriyoruz. Bu tebliğle kümelenme anlayışı ve proje yaklaşımı çerçevesinde şirketlerimizin proje bazlı eğitim ve/veya danışmanlık, istihdam, yurt dışı pazarlama veya alım heyeti ve bireysel danışmanlık programlarının birbirine bağlı şekilde uygulanabileceği bütünleşik bir destek mekanizması sürdürüyoruz."

- "Önemli kazanımlar elde ettiler"


İşbirliği kuruluşlarının, tebliğ kapsamındaki destekler çerçevesinde önemli kazanımlar elde ettiğine dikkati çeken Çağlayan, şunları kaydetti: "İşbirliği kuruluşları, ortak tehditleri ortak fırsatlara dönüştürme vizyonuyla KOBİ'lere yönelik olarak 3 yıl süresince eğitim, danışmanlık, yurtdışı pazarlama, alım heyeti faaliyetlerini gerçekleştirmektedirler. İhtiyaç analizini takiben eğitim ve danışmanlık faaliyetleri ile birlikte öğrenme sürecinden geçerek rekabet gücünü artıran KOBİ'ler, yurtdışı pazarlama faaliyetleri ile pazar paylarını artırmaktadır. Her faaliyet alanında harcamalar firmalar adına işbirliği kuruluşları tarafından yapılmakta, sonrasında ise yüzde 75 oranında hibe şeklinde işbirliği kuruluşlarına geri ödeme yapılmaktadır."


- Desteklenen proje sayısı arttı


Desteklerin daha etkin ve verimli şekilde yürütülmesini temin için, işveren sendikalarının desteklerden yararlanabilmeleri amacıyla işbirliği kuruluşu tanımına dahil edildiğini bildiren Çağlayan, şöyle devam etti: "Proje başına düzenlenebilecek 5 yurt dışı pazarlama faaliyeti sayısı 10'a, bir işbirliği kuruluşunun eş zamanlı yürütebileceği proje sayısı 5'den 10'a çıkarıldı. Söz konusu değişikliklerle UR-GE desteğinin ülke çapında daha yaygın ve etkin şekilde kullanılması, daha fazla işbirliği kuruluşunun destekten yararlanması hedefleniyor. Bu sayede firmaların bilgi ve becerilerini artırmaları, daha güçlü ve rekabetçi firmalarla uluslararası pazarlara açılmaları, dünya pazarlarındaki ihracat paylarını yükseltmeleri ve 2023 "500 milyar dolar ihracat" vizyonuna katkı sağlamaları amaçlanıyor."Çağlayan, işbirliği kuruluşlarını destekten yararlanmaya çağırdı.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...