İnternete takılmak istemeyen pazara indi

- Güncelleme:
İnternete takılmak istemeyen pazara indi

Ekonomi Haberleri

İnternetteki fiyat kısıtlamasına takılmak istemeyenler yeniden açık oto pazarlarına yöneldi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Bayilerde sıfır araç kuyruklarının uzaması, ikinci el otomobil fiyatlarını son 2 yıldır âdeta uçurdu. Öyle ki, tarihte ilk kez, bir otomobilin ikinci el fiyatı sıfırının üzerine satılmaya başladı. Bu durum fırsatçıları harekete geçirdi. Bazı bayilerin stok yaptığı belirlendi. Yüksek para cezaları kesildi. Vatandaşlar otomobili binmek için değil, yatırım için almaya başladı. Kısacası otomobil piyasası altüst oldu. Hükûmet tüm bu yaşananlara kayıtsız kalmadı. Birbiri ardına aldığı tedbirlerle piyasayı regüle etmeye çalıştı. Son olarak Ticaret Bakanlığı “İnternet ilanlarında bir otomobilin ikinci el fiyatı, sıfır satış fiyatını geçemez” kararını devreye aldı. Sarı sitede bu karara uymayan 20 bin ilan tespit edildi. 2 hafta içinde bu uygunsuz ilanların sayısı 3 bine kadar düştü. Ancak fahiş kâr elde etmek isteyen fırsatçılar çeşitli yöntemlerle bakanlığın etrafından dolanmayı başardı. İnternetteki fiyat sınırlamasına takılmak istemeyenler şimdilerde açık oto pazarlarını doldurmaya başladı.

YÜZDE 80 DOLULUĞA ULAŞTI

İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan sayıları 25’i bulan bu açık oto pazarlarına talep arttı. Bakanlık kararı öncesinde haftada ortalama yüzde 30-40 doluluğu zor yakalayan bu açık oto pazarları şimdilerde yüzde 80 doluluğa ulaştı. Vatandaşların ilan sınırlamasına takılmadığı, istediği fiyattan aracını satmak için gittiği açık oto pazarları böylece eski günlerine dönmeye başladı. Yaşanan bu talep giriş ücretlerine de yansıdı. İstanbul’da geçen yıl 50-75 lira olan açık oto pazar fiyatları bugünlerde 200-250 liraları buldu.

BURADA DOLANDIRICI YOK!

Rami Açık Oto Pazarı’nda konuştuğumuz yetkili “İnternette fiyatlar düşünce insanlar buralara gelmeye başladı. Pazarda istediği fiyatı yazabiliyor. Serbest piyasa var. Bunlara fırsatçı demek doğru olmaz. Örneğin sabah 2023 model bir araç giriş yaptı. Satıcı ile sohbet ettik. Bayiden aracı 300 bin lira ‘hava parası’ ödeyerek almış. Şimdi satmak istediğinde sıfır fiyatının altına koyması gerekiyor. Bu durumda zarar ediyor. İnternete ilan veremediği için oto pazarına gelmiş. Şimdi bu adam ne yapsın?” diyor. Aynı kişi oto pazarlarının dolandırıcılara kapalı olduğunu da belirterek “Bu internet dolandırıcılara yaradı. Aracı görmeden, dokunmadan birçok kişi kapora dolandırıcılarına yakalandı. Burada öyle bir şey yok. Direkt araç sahibi ile ticaretinizi, pazarlığınızı yapabiliyorsunuz” diye konuştu.

SATICI ÇOK ALICI SINIRLI

Öte yandan açık oto pazarlarına satıcıların ilgisi çoğalırken, alıcı tarafından hâlâ farkındalık oluşmadığı belirtiliyor. Özellikle sıcakların etkisiyle alıcıların henüz pazarlara ilgi göstermediği, yalnızca satılık araçların geldiği ifade ediliyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...