İhracatta parite zararı 12 milyar $

Düzenleyen:
İhracatta  parite zararı 12 milyar $

Ekonomi Haberleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, kasım ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.5 düşüşle 11 milyar 437 milyon dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, kasım ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.5 düşüşle 11 milyar 437 milyon dolar oldu. Bu yılın 11 ayında ise ihracat; yüzde 8.6 kayıpla 131 milyar 942 milyon dolara geriledi. Otomotiv endüstrisi, kasımda 1 milyar 920 milyon dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu. En fazla ihracat yapılan 5 ülke; Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD şeklinde sıralandı. Türkiye'nin son günlerde "uçak krizi" yaşadığı Rusya'ya ihracat ise; 11 ayda toplam satışlar içinde sadece yüzde 2.8'lik paya sahip oldu. Ülkedeki krizden dolayı Rusya'ya ihracat, yılbaşından beri yüzde 40'a yakın düştü. Niğde'de düzenlenen basın toplantısıyla rakamları açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi: "Avro/dolar paritesi ilk 11 ayda yüzde 16.9 geriledi. Bu gerilemenin ihracata etkisi 11 ayda 11.9 milyar dolar oldu. Aslında her şeyi normal haline bıraksak, parite etkisi olmasa, komşu ülkelerdeki düşüş olmasa, 10 milyar dolar artış sağlayacağız. Dolayısıyla gerçekleştirdiğimiz ihracatın bütün olumsuz şartlara rağmen iyi bir performans olduğunu özellikle belirtmek istiyoruz. Diğer ülkelerin rakamlarından daha az bir düşüş var. Demek ki iyi bir noktadayız. 2016'ya da daha ümitle bakıyoruz." 
    Bünyamin Çelik NİĞDE

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...