İhracatta Covid-19 ‘iklimi’ne dönüş

- Güncelleme:
İhracatta Covid-19 ‘iklimi’ne dönüş
Ekonomi Haberleri

Bütün dünyanın boğuşmaya başladığı yüksek enflasyon ve Avrupa’da durgunluk riski ihracat taleplerine de yansımaya başladı.

EKONOMİ SERVİSİ

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ekimde 48,8’den 47,9’a geriledi. İhracat pazarlarında talep koşulları art arda üç ay zayıflarken, ekimdeki bozulma Covid-19 salgınının ilk dalgasının yaşandığı Haziran 2020’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Rapora göre ekim ayında talep zayıflığı genele yayılı bir görünüm sergiledi. Avrupa’da, Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’nın üretimi üst üste dördüncü ay geriledi. İngiltere, İtalya, İspanya, Hollanda, Avusturya, Yunanistan, Polonya ve Çekya’da da ekonomik aktivite daha yüksek oranda küçüldü. 

En büyük 18 ihracat pazarı içerisinde ekonomik aktivite sadece Birleşik Arap Emîrliklerinde artış kaydetti. Bu ülkede petrol dışı üretim güçlü şekilde arttı ve büyüme eylül ayına göre ivme kazandı. Diğer Orta Doğu ülkelerine bakıldığında, ekonomik aktivite Suudi Arabistan ve Katar’da artış gösterirken Lübnan ve Mısır’da yavaşladı. S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ekonomideki yavaşlamanın geniş çaplı olduğunun görüldüğünü belirterek “Mevcut eğilimler, 2022 senesinin geri kalan kısmında ihracat pazarlarından yeni sipariş almakta zorlanmaya devam edeceğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...