İhracatçının müjdesi ekim ayı rekoru oldu

İhracatçının müjdesi ekim ayı rekoru oldu

Ekonomi Haberleri

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin "Müjde olacak" dediği ekim ayı ihracat rakamları açıklandı.

Suriye ve Irak'ta yaşanan savaş, Rusya'da ambargo derken artan olumsuzluklarla mücadele eden ihracatçı, her şeye rağmen ekim ayında "Cumhuriyet tarihi rekoru" kırdı. Ekim ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.7 artarak 12 milyar 598 milyon dolara yükseldi. Böylece Cumhuriyet tarihin en yüksek ekim ayı ihracatı gerçekleştirilmiş oldu. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan'ın katılımıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan rakamlara göre ilk 10 ayda ihracat yüzde 5.6 artışla 131 milyar 140 milyon dolar olurken, ekim ayı itibarıyla son bir yıllık ihracat da 158 milyar 516 milyon dolara ulaştı.
OTOMOTİV ÖNDE, GEMİCİ HIZLANDI
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından açıklanan bilgilere göre otomotiv endüstrisi, ekim ayında 1.7 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu. Kimyevi maddeler sektörü 1 milyar 508 milyon dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de 1 milyar 503 milyon dolarlık ihracatla üçüncü oldu. Söz konusu dönemde Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 81.3'ünü sanayi grubu gerçekleştirdi. Ekim ayında sanayi grubunda 10.2 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Toplam ihracatın yüzde 16'sını sağlayan tarım grubu, 2 milyar 13 milyon dolarlık ihracata imza atarken, madencilik sektörünün ihracatı 348.1 milyon dolar oldu.
ALMANYA VE İNGİLTERE ÖNDE
Ekim ayında en fazla ihracatın yapıldığı ülkeler, Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Geçtiğimiz yıl iç savaşın yaşandığı, ihracatın gerilediği Mısır, yüzde 78.8'le ihracatın en hızlı arttığı ülke oldu. Rakamları değerlendirdiği konuşmasına, Ermenek maden ocağında mahsur kalan işçilerin ve ailelerin dualarla yanında olduklarını ifade ederek başlayan Büyükekşi, dünya ekonomilerinden yavaşlama sinyalleri geldiğini ifade etti. Kendilerini endişelendiren 3 sebebin, AB'nin tekrar resesyona girebileceği ihtimali, hızla artan jeopolitik riskler ile kur ve faiz dalgalanmaları olduğunu ifade eden TİM Başkanı, düşük petrol fiyatlarının rekabetçiliği olumlu etkileyeceğini ifade etti.

MISIR'DA BÜYÜK İYİLEŞME

TİM tarafından açıklanan rakamlara göre, en fazla ihracat yapılan 10 ülke arasında en yüksek artış yüzde 78.8 ile Mısır'da gerçekleşti. ABD'ye ihracat yüzde 26.9 artarken, Almanya'da yüzde 11.2, İngiltere'de yüzde 6.4, İtalya'da yüzde 9 artış gerçekleşti. Irak'a ihracat ise yüzde 22.6 geriledi. Ürün bazında ise zeytin ve zeytinyağı sektöründe yüzde 35.4 düşüş gerçekleşti. Bu sektörü yüzde 10.8 gerileme ile deri ve deri mamulleri takip etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...