İhracat kur etkisiyle 2015'e kötü başladı

İhracat kur  etkisiyle 2015'e kötü başladı

Ekonomi Haberleri

Avrupa'da hedeflenen büyümeye ulaşılamadı.

Petroldeki düşüş ve rublenin değer kaybıyla sarsılan Rusya toparlanamadı. Irak'ta şiddetli çatışmalar güvenlik zaafiyetini artırdı. Çin, son yılların en düşük büyümesine imza attı... Bütün bu gelişmeler Türkiye'nin ihracat pazarının daralmasıyla sonuçlandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, yılın ilk ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.8 düşüşle 10 milyar 803 milyon 970 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 2.5 artışla 156 milyar 118 milyon dolar oldu. 2015'e düşüşle girmelerinin sebeplerini açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın yıla düşüşle başlamasında, ocak ayı başındaki hava şartları sebebiyle eksik iş günü ve paritedeki gerilemenin etkili olduğunu belirtti. Büyükekşi, "Özellikle AB pazarındaki kayıpta parite etkisi büyük. Parite geçtiğimiz yılki seviyede devam etseydi, 750 milyon dolar daha fazla ihracat gerçekleştirirdik" dedi. Büyükekşi, düşen petrol fiyatları, güçlenen ABD Doları, avrodaki dramatik gerileme ve faiz artışlarının dünya ekonomilerini şekillendirdiğini belirtti.
ABD İYİ AVRUPA RİSKLİ
ABD ve Avrupa Ekonomisinde yaşanan son gelişmeleri değerlendiren TİM Başkanı, ABD'nin er geç faiz artıracağını belirterek, "Avrupa Merkez Bankası parasal genişleme programını açıkladı. Bu piyasalara umut oldu. Avrupa ve gelişen ülkelerde reel büyüme sancıları devam ediyor. 2016 eylül ayına kadar her ay 60 milyar avro değerinde ay içinde yeni parasal genişleme planını açıkladı. Bu piyasalara umut verdi" dedi. Türkiye için makro beklentilerinin iyimser olduğunu, petrol fiyatlarının kısa sürede yükselmesinin öngörülmediğini söyleyen Büyükekşi, "Düşen enerji fiyatları büyüme, cari açık ve enflasyon üzerinde olumlu etki yapacak. Nitekim 2014'ün tamamında dış ticaret açığı yüzde 15.4 daraldı" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...