İhracat coşkusu

İhracat coşkusu

EKONOMİ Haberleri

Ekim ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 artışla 15,7 milyar dolar oldu. Böylece bütün zamanların aylık rekoru kırıldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı, son 20 yılın zirvesine çıkarak yüzde 96,7 oldu. TİM Başkanı Gülle “Rekorlar kırmaya devam edeceğiz” dedi.

Ekonomide yeniden dengelenme sürecine giren Türkiye’de, makroekonomik verilerden iyi haberler gelmeye devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ekim ayı ihracat verileri; Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve TİM Başkanı İsmail Gülle’nin katılımıyla, Adana’da gerçekleştirilen basın toplantısında açıklandı. Buna göre ekimde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 artışla 15,7 milyar dolara yükseldi. Böylece 2018 Mart ayında gerçekleştirilen 15,5 milyar dolarlık ihracat rakamının üzerine çıkıldı ve ihracatta, aylık bazda bütün zamanların rekoru kırıldı. Son 12 aylık dönemde ihracat yüzde 7,9 artışla 166,8 milyar dolar oldu. İlk 10 ayda ise ihracat yüzde 7,6 artışla 138,8 milyar dolara çıktı. Bu arada ekimde ithalat 16,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı, son 20 yılın zirvesine çıkarak yüzde 96,7 oldu.

FAZLASI GELECEK
TİM Başkanı Gülle “İhracatta yeni bir rekora imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Bu artışı sürdürülebilir kılmalıyız. Yıl sonuna kadar otomotiv, mobilya, beyaz eşya ve konutta ÖTV ve KDV indirimleri yapıldı. Atılan bu adımı çok yerinde buluyor, amacına uygun olduğunu düşünüyoruz” dedi. Yeni açılan İstanbul Havalimanı’nın da Türkiye’yi dünyanın en önemli transit merkezlerinden birisi hâline getirecek bir potansiyel taşıdığını vurgulayan Gülle “Havalimanımızın hitap ettiği bu geniş alanda, toplam 60 ülke ve 20 trilyon dolarlık bir ticaret hacmi bulunuyor. 1,6 milyon metrekarelik lojistik alanı ve 5,5 ton kargo kapasitesi ile İstanbul Havalimanımız, ihracat yolunda yeni rekorlar için büyük fayda sağlayacaktır. Atatürk Havalimanı’nın kapalı alanlarının da fuar alanı hâline getirilecek olması, daha fazla ihracata önemli kapılar açacaktır” şeklinde konuştu.

Otomotiv ve AB lider
Ekim ayında en fazla ihracatı, 2,9 milyar dolar ile yine otomotiv sektörü yaptı. Onu 1,6 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,6 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri takip etti. AB’ye ihracat, %13,6 artarak 7,7 milyar dolara ulaştı. AB’yi 2,3 milyar dolar ile Orta Doğu ülkeleri takip etti.

170 milyar doları yakalarız
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatın yıl sonunda 170 milyar dolara ulaşacağını öngördüklerini bildirerek “Hedef ülke pazarlarına ihracatımız hızla artmaktadır. Meksika’ya yüzde 14, Hindistan’a yüzde 16, Latin Amerika’ya yüzde 41... Afrika ülkelerine de stratejik olarak bakıyoruz ve buraya ekim ayı ihracatımız yüzde 25 artmış bulunmaktadır” dedi. Yerli paralarla ihracatı teşvik ettiklerini vurgulayan Pekcan “Ekim ayında TL ile ticaret hacmimiz, 9,8 milyar liraya ulaşmış bulunmaktadır. İhracatımız 5,3 milyar liraya, ithalatımız 4,5 milyar liraya... Burada da bir önceki yılın ekim ayına göre yüzde 35 artış var. Çok güzel rakamların sevincini paylaşıyoruz. Bundan sonraki süreçte, özellikle yazılım, bilişim, yapay zekâ gibi teknolojik alanlarda Türkiye potansiyelini küresel piyasalara sunmak üzere hazırlıklarımızı tamamlamak zorundayız” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...