'Hızlı toparlanma planı' devrede: Şehirleri ayağa kaldırma seferberliği başladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Hızlı toparlanma planı' devrede: Şehirleri ayağa kaldırma seferberliği başladı

Ekonomi Haberleri

Devlet, depremde yıkılan şehirleri ayağa kaldırmak için seferber oldu. Depremin etkilediği 11 il ve 54 ilçede bir ay içinde konteyner kentler kurulmasına çalışılırken, bölgede kısa çalışma ödeneği de devreye alındı. İşsiz kalanlara aylık 4 bin lira destek başlatılırken, OHAL boyunca deprem bölgesindeki illerde işverenlerin çalışanlarını işten çıkarmasına izin verilmeyecek.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Türkiye’yi derdinden sarsan depremin yaralarını sarmak için seferber olan devlet, şehirleri ayağa kaldırmak ve hızlı toparlanma için yeni tedbirleri adım adım hayata geçiriyor. Depremden etkilenen 11 şehrin, hem toplumsal, hem de ekonomik açıdan yeniden ayağa kaldırılması için topyekûn seferberlik ilan edildi. Bu kapsamda iş dünyası, odalar, STK’lar harekete geçirildi.

Depremin etkilediği illerde STK’lar, muhtarlar, odalar ve iş dünyasının temsilcileri ile toplantılar yapıldı. Ekonominin canlandırılması için sektörlerin talepleri alındı. Bu talep ve önerilerle ilgili olarak bakanların ve milletvekilleri hazırladığı raporlar kabinede değerlendirilecek ve şehirlerin ekonomisini ayağa kaldırmak herkes seferber olacak. Esnafın yeniden iş yerini açabilmesi, fabrikaların çalışması ve çiftçinin üretimini yapabilmesi için devlet tüm imkânlarını bu bölgelere yönlendirecek.

KISA ÇALIŞMA DEVREDE

İstihdamın desteklenmesi için Toplum Yararına Çalışma Projesi (TYP) devreye girdi. TYP kapsamında deprem bölgesindeki illerde 19 bin kontenjan ayrıldı. Resmî Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre, iş yerleri hasar gören depremzedelere kısa çalışma ödeneği verilecek.

'Hızlı toparlanma planı' devrede: Şehirleri ayağa kaldırma seferberliği başladı
Yazarımız İsa Karakaş 20 Şubat’ta yazmıştı...

İŞTEN ÇIKARMAK YASAK

Bölgede, deprem felaketi sebebiyle OHAL ilan edilen illerde istihdamın korunmasına yönelik tedbirler kapsamında işverenlere işten çıkarma yasağı da getirildi.

İŞSİZ KALANA 4 BİN TL

Deprem nedeniyle işsiz kalanlara ise devlet tarafından OHAL dönemi boyunca aylık 4 bin lira civarında nakdî destek verilmesi uygulaması başlatıldı. Resmî Gazete’de yayınlanan kararnameye göre, depremin etkilerinden dolayı iş yerinin kapanması nedeniyle işsiz kalanlara günlük 133,44 lira nakdî ücret desteği verilmesi öngörüldü.

11 İLE KONTEYNER KENT

Türkiye’nin her yerinden deprem bölgesine konteyner ev ve çadır yağıyor. Yurt dışından gelen yardımlarla da bir ay içinde depremin etkilediği 11 il ve 54 ilçenin tamamında konteyner kentler kurulmuş olacak.

7/24 BARINMA ÇALIŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bakanlara, yerel yönetimlere ve koordinatör valilere kısa süre içinde depremzedelerin barınma ihtiyacının çözümü için talimat verirken, konteyner kentlerin kurulacağı alanlar için 7/24 çalışma yapılıyor. 

KISA SÜREDE BİTECEK

Konteynerler için öncelik şehit aileleri ve depremde evleri yıkılıp yakınlarını kaybedenlere veriliyor. Ardından da evi ağır hasarlı olanlar ve son olarak da talep halinde evleri orta hasarlı olan depremzedeler konteyner kentlere yerleştiriliyor.

KIŞ ŞARTLARINA UYGUN

Toplam 21 metrekareden oluşan konteyner evlerde, duş, lavabo, tuvalet, yatak odası bulunuyor. Mevsim şartlarına dayanıklı ve yalıtımlı olan konteynerlerde elektrikli ısıtıcı, termosifonlu sıcak su da olacak. Ayrıca çocuklar için okul, kreş ve oyun alanları gibi sosyal donatılar oluşturulacak. Bir yandan da kamu görevlileri, asker ve polis için de konteyner hizmet binaları inşa ediliyor. Kamu hizmetlerinin aksamaması için kamuya ait konteyner evlerin kurulumu da kısa süre içinde tamamlanacak. 

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...