Hal Yasası'nda son viraja girildi! Nihayet Meclis'e geliyor

- Güncelleme:
Hal Yasası'nda son viraja girildi! Nihayet Meclis'e geliyor
Ekonomi Haberleri

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Yeni Hal Yasası için çalışmaların sürdüğünü belirterek “Yeni yılın başında Meclis’e gelmesini umut ediyoruz. Artık her ürünün bir künyesi bulunacak. Bu künye ile ürünün çıktığı yerden gittiği yere kadar bütün aşamaları takip edilecek” dedi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fahiş fiyatla mücadele sinyalinin ardından sebze ve meyvedeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçmesi beklenen Yeni Hal Yasası için de çalışmalar hızlandı. Gazetemize konuya ilişkin bilgi veren TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Yeni Hal Yasası üzerindeki çalışmalar yoğunlaştı. Hal yasasının, yeni yılın başında Meclis’e gelmesini umut ediyoruz” dedi.

“FİYATLAR HALLERDE OLUŞACAK”

Şu anda ürünlerin haller dışında fiyatlandığına dikkat çeken Kılıç, “Hal yasası gelince fiyatların oluşacağı mekân, haller olacak. Şu anda hale gelmesi gereken 60 milyon tona yakın ürünün sadece 20 milyon tonu hallere geliyor. Diğer 40 milyon ton ürün, haller dışında, rekabet ortamı oluşmadan fiyatlandırılarak satılıyor. Ürün hale geldiği zaman, kayıt altına alınmış olacak. Her ürünün bir künyesi bulunacak. Bu künye ile ürünün çıktığı yerden gittiği yere kadar bütün aşamaları takip edilecek. Ürünün nerede, hangi fiyattan alındığını, kimden alındığını, ne kadar harç ödendiğini, hangi satış noktasına gittiğini, hangi esnafa satıldığını, kaça satıldığını ve ne kadar kâr konduğunu takip etme imkânımız olacağı için fahiş fiyat oluşumunun önüne geçebileceğiz ve bunun aksine davrananları da cezalandırabileceğiz. Hal yasası ile 60 milyon ton ürünün tamamı hallere gelecek. Yasa ile marketlerin direkt üreticiden ürün alabilmesinin engellenmesini de arzu ediyoruz” açıklamasını yaptı.

GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN 7 BİN 365 DENETİM

Öte yandan, taze meyve-sebze hallerinde sadece fiyatlarla ilgili değil, gıda güvenliğiyle ilgili çalışmalar da kesintisiz devam ediyor. Ticaret Bakanlığı fiyat denetimlerinde bulunurken, Tarım ve Orman Bakanlığı da gıda güvenilirliği denetimleri yapıyor. Hallerde faaliyet gösteren komisyoncuları Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’yle (GGBS) kayıt altına alan Tarım ve Orman Bakanlığı, hallerdeki gıda kontrollerini ise diğer gıda işletmeleri ve satış noktalarında olduğu gibi öncelikle Riske Dayalı Denetim Sıklığı Prosedürüne uygun olarak gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra Alo 174 Gıda Hattı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden gelen başvurulara istinaden de kontroller yapılıyor. Denetimlerde, gıdalardan numuneler alınarak güvenliği test ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre; meyve ve sebze toptancı hallerinde 21 Kasım itibarıyla gıda güvenliğine ilişkin bu yıl toplam 7 bin 365 denetim yapıldı. Denetim yapılan illerin başında 942 kontrol ile İstanbul gelirken, onu 929 denetimle Mersin, 779 denetimle Antalya, 580 denetimle Ankara, 328 denetimle Şanlıurfa, 288 denetimle Burdur, 270 denetimle Bursa, 250 denetimle İzmir, 231 denetimle Adana, 212 denetimle Hatay takip etti. Bu denetimler sonucunda toplam 42 idari yaptırım uygulandı. En çok yaptırım uygulanan il ise 16 yaptırımla İzmir oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...