Gümrükte eşya sınırı 450 euro

- Güncelleme:
Gümrükte eşya sınırı 450 euro

Ekonomi Haberleri

Yurt dışından gelenler, beraberlerinde getirdikleri eşyaların değeri 450 eurodan fazla değilse gümrükte vergi ödemeyecek.

nbsp;Yolcuların gümrüklerden geçerken yanlarında neler getirebileceğine dair yönetmelikte ürünler teker teker yer alırken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu ürünlerin toplam parasal değeri konusunda ilk defa rakam verdi. Bakan Yazıcı, TRT'de katıldığı programda konuyla ilgili bir soru üzerine, "Değeri, 450 euroyu aşmayacak, aşarsa vergisini ödeyecek. Eğer vergisi ödenmezse, ya da gümrükten geçmeye müsait değilse bu mallara el konur. Daha sonra da açık artırmayla satılır. Bu yolla Hazine'ye çok para kazandırdık" dedi. Suriye ile olan gergin ilişkilerin ticarete nasıl yansıdığı konusa da değinen Yazıcı, "Suriye sınırında tamamen ticaret ortadan kalmış değil. Güvenlik amacıyla gidişleri kapattık. Ancak gelişlere müsaade ediyoruz. Suriye ile 5 milyar dolar ticaret hedefliyorduk. Tahminim 300 milyon dolarlara kadar düştü" diye konuştu.Akaryakıt kaçakçılığı konusunda önemli adımlar attıklarını da dile getiren Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü: "Akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. İllerde de kaçakçılıkla ilgili komisyonlar var. 2011 yılında bir eylem planı oluşturduk. Alınması gereken önlemleri çıkardık. Mesela bunlardan en önemlisi 10 numara yağ ile mücadele. Türkiye'nin sanayide ne kadar 10 numara yağ kullanılması gerektiğinin hesaplanması gerekiyor. Sanayide kullanılması sıkıntı yok, ancak yakılması, akaryakıt olarak kullanılması suç teşkil ediyor. Önemli miktarda azalma oldu kullanımında ancak hala kullanılıyor. Bir süre daha bekliyoruz. Çünkü stok yapan esnaflar var onlar piyasaya sürüyor." Tüm dünyada ticaret yöntemlerinin değiştiği ortamda tüketicinin daha çok korunmaya ihtiyaç duyduğunu anlatan Yazıcı, "Emlaktan, banka kredilerine kadar her şey bu yasada görüşülüyor. Örneğin vatandaşların şikayetçi oldukları konuların başında bankalar var. Biz bankalardan hiçbir kalemden, faiz ya da para almayın demiyoruz. Ticaret yapıyorlar. Ama münasip miktarda olması gerekiyor. Kredi kart aidatları 2-3 senelik periyotlarla alınabilir. Ancak kısa süreli aidatlar çok ticarete uygun değil" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...