Fırsatçı emlakçı ev sahibi de oldu

- Güncelleme:
Fırsatçı emlakçı ev sahibi de oldu

Ekonomi Haberleri

Bazı emlakçıların yıllık ödeme yaparak uygun fiyata kiraladıkları evleri, yüksek fiyattan vatandaşa yeniden kiraladığı belirtildi. Hukukçular kiralık konut fiyatlarının artmasına neden olan bu tür girişimlerin suç olduğunu ifade ediyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Bazı emlakçıların ev sahipleri ile anlaşarak uygun fiyata yıllık ödeme yaparak evleri kiraladığı, ardından yüksek fiyattan vatandaşlara yeniden kiraladığı belirtildi. Son yıllarda kiralık konut fiyatlarının artışındaki sebeplerden birinin de bu olduğu ifade ediliyor. Emlakçı Semra Yıldız “Kiralık konut piyasası öyle bir hâl aldı ki, herkes kurnazlık ve yüksek kazanç peşine düştü.

Etrafımızdaki birçok emlakçı artık ev sahibi oldu. Emlakçılar uygun fiyata buldukları evleri, yıllık peşin ödeme yaparak ev sahibinden kiralıyorlar. Kontratı ev sahibi ile emlakçı kendi arasında yapıyor. Yıllık peşin ödeme yaptığı için uyguna işi bitiriyor. Örneğin Beylikdüzü’nde aylık 8 bin lira olan 2+1 daireyi yıllık peşin ödemede 7 bin liraya kiralamışlar. Ardından aynı daireyi aylık 18 bin liraya vatandaşa vermişler. Bunu yapan emlakçı. Şu an emlakçılar komisyondan çok böyle para kazanıyor. Üstelik komisyon ve depozito da cabası” dedi. Aynı tür şikâyetler sosyal medya ve şikayet platformlarında da görülüyor.

Fırsatçı emlakçı ev sahibi de oldu

KILIF UYDURUYORLAR

Şikâyetini internet ortamında paylaşan bir vatandaş ise yaşadığı olayı şöyle anlatıyor: Esenyurt’ta kiralık bir daire için emlakçı ile anlaştık. Kontratı ev sahibi ile değil emlakçı ile yaptık. Aslında bu tam bir kontrat değildi, bize bir sözleşme imzalattı. Sebebini sorduğumuzda ise “Ben ev sahibinden yıllık olarak bu evi kiraladım. Parasını da peşin ödedim, kendim oturacaktım ancak eşimin annesi vefat edince o eve taşındık. Ev sahibi de verdiğim parayı kullanmış. Doğal olarak bende bu evi kiralayarak paramı geri almak için bu yönteme başvurdum” dedi. Bir süre sonra karşı komşumuz ev sahibinin başka biri olduğunu ve emlakçının çok ucuza evi kiralayıp yüksek fiyata bize verdiğini söyledi. Bu durumda yapacak bir şeyimiz kalmadı” dedi. 

ÇİFTE KONTRAT YASAL DEĞİL

Konuyla gazetemize konuşan Avukat Oğuz Turhan “Çifte kontrat yasal değil. Ev sahibi ile kiracı arasında tek kontrat yapılır ve buradaki maddeler yalnızca ev sahibi ve kiracıyı bağlar. Emlakçının kiraladığı evi başka birisi yüksek fiyattan kiralaması suç teşkil eder. Evde oluşacak bir zararı ya da yasa dışı bir olayın müsebbibi kontratta adı yazan kişidir. Emlakçılar daha fazla para kazanmak adına büyük risk almış oluyorlar. Ayrıca emlakçıdan evi yüksek fiyata kiralayan kişi, ev sahibinden emlakçı ile yaptığı kontrata ulaşabilirse dava açabilir. Bu durumda kiracı eski fiyattan eve oturmak hakkına sahip olur” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...