Euro parçalanabilir, Yunanistan ve G.Kıbrıs yardım isteyebilir

Euro parçalanabilir, Yunanistan ve G.Kıbrıs yardım isteyebilir

Ekonomi Haberleri

ABD merkezli SGA'nın direktörü Cenk Sidar, 'Euro bölgesinden sistemli kopuşlar olabilir' dedi.

nbsp;Küresel krizden en fazla etkilenen ülkeleri içinde bulunduran Avrupa Birliği'nde aykırı sesler yükselirken, 'Euro Birliği' için de kopma iddiaları gündemde. ABD Merkezli küresel danışmanlık şirketi Sidar Global Advisors (SGA) Direktörü Cenk Sidar da bu iddianın sahiplerinden biri. Sidar, Avrupa'da açıklanan son büyüme verilerinin sürdürülebilir olmadığı yönünde derin kaygılara dikkat çekti ve "Avrupa için durum olumlu görünse de henüz yapısal bir büyüme başladı demek için erken. Önümüzdeki yıl içerisinde Euro Bölgesi'nden kopmak isteyenlerin olabileceğini düşünüyorum" dedi. Sidar, Almanya seçimlerini Merkel'in kazanacağını, ama koalisyon ortağının sosyal demokratlar olabileceğini belirtirken, İtalya'da Letta koalisyonunun da hükümeti zorlayabileceğine dikkat çekti ve "Ben hâlâ önümüzdeki yıl içerisinde Euro Bölgesi'nden sistemli kopuşlar olabileceğini düşünüyorum" dedi. Eylül ayının küresel ekonominin geleceği için trendi de belirleyecek bir ay olacağını söyleyen Sidar, "FED'in parasal genişlemeye son vermesinin gelecek sene başından önce olmasını hiçbir analist beklemiyor. Ama sürpriz her zaman ihtimal dahilinde. Gelişmiş ülkelerde büyüme daha kuvvetli ve istikrarlı gözüküyor. Buna rağmen Avrupa ve Japonya'nın durumu ihtiyatlı davranmamıza neden olmalı" diye konuştu. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise, Euro Bölgesi'nde 4 yıldır devam eden borç krizinde daralma ve işsizlikte dibin görüldüğünü ve krizin sona erdiğini belirtip, çıkışın başlayacağına inancını dile getiriyor.

Paketler AB için tehlike
Almanya Anayasa Mahkemesi'nin kurtarma politikaları kararının Euro Bölgesi'ni dağıtabileceği endişeleri, aylardır ülkeleri endişeye sevk ediyor. Almanya'nın Euro Bölgesi'nden çıkmasına sebep olabilecek hukuki bir kararın ihtimalinin bile ortak para birimini dağıtabileceği iddia ediliyor. Avrupa Odalar Birliği Başkanı Alessandro Barberis de iş adamlarını Avrupa'da yatırıma davet etti.



YUNANİSTAN VE GÜNEY KIBRIS YARDIM İSTEYEBİLİR
Avrupa Birliği ve IMF'den şimdiye kadar 215 milyar euro yardım alan ve bir defa daha talepte bulunması beklenen Yunanistan'la birlikte birliğin en zayıf halkalarından biri de Güney Kıbrıs. Cenk Sidar'a göre Avrupa'da açıklanan son büyüme verileri, gerekli istihdamı oluşturmayacak ve Yunanistan ile Güney Kıbrıs 2014 yılında Brüksel'den yeni bir finansal yardım isteyecek. Uzmanlar, yeni yardımı Almanya'da eylül ayında yapılacak seçimlerde hükümeti kuracak partilerin şekillendirmesini bekliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...