Üretici 'et ve süte zam' iddialarını yalanladı: Fiyatları aracı ve satıcı şişiriyor
“Et ve süte yüzde 35 zam gelecek” iddiasına üreticiler cevap verdi. TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, "Bizde fiyatlar aynı. Ancak tedarikçi ve satıcılar ortak hareket ediyor, kazanan onlar, kaybeden üretici ve vatandaş oluyor. Devlet, bu fırsatçılara imkân tanımamalı" dedi.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ
Et ve süte önümüzdeki günlerde yüzde 35 zam geleceği yönündeki açıklamalara tepki gösteren Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, üreticide fiyatların değişmediğini belirterek raflarda zamma gerek olmadığına dikkat çekti.
Çelik, “Bu açıklamayı yapan gerçekten yetiştiriciyse, benim karkas et fiyatımda bir artış yokken hatta maliyetinin altında satıyorken asıl konuşulması gereken bu olmalı. ‘Ete zam geliyor’ diyenlerin kime hizmet ettiklerini anlayamıyorum. Bende fiyat artmadı ki ete yüzde 35 zam gelsin. Bu açıklamaları yapanların kimin değirmenine su taşıdığının araştırılması lazım” dedi.
MARKET RAFLARINDA FAHİŞ FİYAT
Market raflarında fahiş fiyat uygulandığına da dikkat çeken Çelik, şunları söyledi: "Süt üretiminin bir bedeli var, üretimde bir emek söz konusu. Ulusal Süt Konseyi, sütte referans fiyat belirlerken maliyet çalışması yapar. Sütte referans fiyat olduğu gibi, bütün et ve et ürünlerinde de üreticiden alımlarda referans fiyat belirlenerek yetiştiricilerin piyasa şartlarında korunması sağlanmalı. Başta yem olmak üzere gübre ilaç ve benzeri girdi maliyetlerinde taban ve tavan fiyat belirlenerek istikbalimiz piyasanın insafına bırakılmamalı. Market reyonlarındaki etiketlerin her gün güncellenmesi alışkanlık hâline getirilmiş. Buna ‘Dur’ demenin zamanı gelmiştir.
Bütün lobiler birleşmiş. Tedarikçi ve satıcılar, birlikte hareket ediyor. Burada ne üretici ne de tüketici kazanıyor. O zaman ‘Üreticimiz, yetiştiricimiz kazanmadığına göre kim kazanıyor?’ sorusuna cevap bulunmalı. Ayrıca, sütte A firması var, B firması var. Hepsinin içindeki süt inek sütü ama birinin fiyatı 14 lira, birinin fiyatı 22, birinin fiyatı 25, diğerinin fiyatı 26 lira. Taban ve tavan fiyatlar belirlenmeli. Ürünün üreticinin elinden çıkan maliyeti ve rafa gidene kadarki maliyetin bir tablosu çıkarılmalı. Tabloya göre kâr payı incelenmeli. Mesela yüzde 50 kâr payı yerine yüzde 250 yazan markete cezai işlem yapılmalı."
ETE SU SIKMAYIN
TÜDKİYEB Başkanı Çelik, dışarıda kesilen bir koyun ile mezbahada kesilen koyunun tadının farklı olduğunu belirterek, bunun sebebinin de mezbahalarda karkas ete su sıkılması olduğunu ifade etti. Çelik “Mezbahalarda kesilen karkas ete su sıkılmamalı. Bu, etin tadının bozulmasına sebep olmaktadır” dedi.