Zam furyası hız kesmiyor! Et ve şarküteride fiyat artışı sürüyor

- Güncelleme:
Zam furyası hız kesmiyor! Et ve şarküteride fiyat artışı sürüyor
Ekonomi Haberleri

Gıda fiyatlarında üretici tarafı ramazan ayında ciddi bir zam yapmazken, market etiketleri her hafta zam gördü. Mart ayında et ve şarküteri ürünleri fiyat artışında zirveye oynadı. Sektör temsilcileri fiyat artışının sorumlusunu marketler olarak görürken, tüketici dernekleri ise yapılan fırsatçılığa karşılık cezai yaptırımların artırılmasını istiyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Ramazan öncesinde üreticiler “gıda fiyatlarına zam yok” açıklaması yaparken, marketlerde fiyatlar artmaya devam etti. 28 Şubat-24 Mart tarihleri baz alındığında; marketlerdeki 39 seçili ürünün, 28’inde (raflardaki ürünlerin yüzde 75’i) artış olduğu görüldü.

Market zamlarına rağmen üretici tarafından dişe dokunur bir zam görülmedi. TZOB açıklamasına göre aynı tarihlerde üretici tarafında 31 ürünün sadece 8’inde artış gözlendi. Üretici tarafı zam yapmazken, market raflarındaki artışlar vatandaşı isyan ettirdi. Son açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri de bu fırsatçılığı doğruladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mart ayında yüzde 2,29 arttı. Mart ayının zam şampiyonu ise yüzde 19,90’lık fiyat artışıyla dana eti oldu. Şarküteri ürünleri ve diğer et çeşitleri yüzde 15,16, yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler yüzde 11,16 artış gerçekleşti. Sektör temsilcileri fiyat artışlarında dişe dokunur bir gerekçe olmadığını belirterek, fiyatların bilinçli şekilde artırıldığını savundu.

Zam furyası hız kesmiyor! Et ve şarküteride fiyat artışı sürüyor

BİLİNÇLİ YÜKSELTİLİYOR

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, et fiyatlarına her hafta zam geldiğini belirterek “Piyasada et ithalatının olmasını isteyen belli gruplar var. Fiyatlar artsın ve ithalata mecbur kalalım istiyorlar. Fiyatlar bilinçli şekilde yükseltiliyor. İthalat yapıldığı noktada da 2010’u tekrar yaşarız. Bunun faturası herkes için ağır olur. Tedbir olarak çok şey yapılması gerekiyor. Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor, küçükbaş anlamında tüketimimizi arttırmamız lazım. Küçükbaştan başka sarılacağımız sağlam bir ip yok. Bunun üretim ve tüketimdeki payını arttıracağız, başka yolu yok. İnşallah fiyatların artışında bir dur noktası vardır” dedi. Deprem felaketinin yaşandığı bölgenin hayvancılık açısından önemli olduğunu ancak bu orandaki artış için gerekçe olamayacağını ifade eden Yalçındağ “Resmî kaynaklardan aldığımız bilgiye göre, 7-8 bin büyükbaş hayvan ölmüş. Ama bu böyle bir fiyat artışına neden olabilecek bir sayı değil. Orada kesim devam ediyor, kesim yapıp toptan et satışı devam ediyor. Birdenbire bu fiyatlara çıkartılması bana göre kendine görev çıkarmak, başka bir izahı yok” diye konuştu.

FIRSATÇILIĞIN ÖNÜ ALINMIYOR

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu da gazetemize yaptığı açıklamada “Marketlerin fiyat sabitleme uygulaması ramazan ayı itibarıyla bozuldu. Son 20 gündür fiyatlarda ciddi bir artış söz konusu. Bunu her ramazan ayında yapıyorlar. Artık fırsatçılık demek az kalıyor. Ülkemiz büyük bir deprem felaketi yaşadı, üstüne üstlük bir de mübarek bir aya girdik. Buna rağmen fiyatlarda artış var” dedi. Fiyat artışlarında hiçbir gerekçe olmadığını da söyleyen Ağaoğlu, şöyle devam etti: 6 aydır ne döviz ne akaryakıtta bir artış var, marketler de fiyat sabitleme uygulamasına başlamıştı. Ramazan başlangıcı ile birlikte bir zam furyası başladı. Bu kabul edilemez bir durum. Özellikle et, süt, yumurta ve şarküteri ürünlerinde artışlar dikkat çekiyor. Bu zamların rakamlarla açıklanabilir bir durumu yok.

SOĞANDA FİYAT DÜŞÜRECEK HASAT

Adana’da soğan hasadı başladı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Ankara’daki depolarda soğanın çıkış fiyatının 17-18 TL olduğunu markette de 20-25 TL’ye satıldığını ifade ederek “Geçen yıl 12.500 dönüm soğan ekim alanı vardı. Bu yıl Adana’da 23 bin dönüm soğan ekimi var. 10 gün sonra Adana’nın her yerinde hasat başlayacak ve piyasaya girdikçe fiyat düşecek” dedi.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 50,51

Enflasyon martta beklentinin altında gerçekleşti. TÜİK’in mart ayına ilişkin açıkladığı tüketici ve üretici fiyat endeksi verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi martta bir önceki aya göre yüzde 2,29, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 50,51 artarken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yıllık yüzde 62,45, aylık yüzde 0,44 artış gösterdi. Üretici fiyatlarında yaşanan gerilemeyle üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makas 11,9 puanla iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 17,27 ile giyim ve ayakkabı olurken, artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 70,73 ile lokanta ve oteller oldu. Lokanta ve oteller grubunu yüzde 67,89 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 64,68 ile sağlık grubu takip etti. Aylık en yüksek artış gösteren grup ise yüzde 6,30 ile eğitim oldu. Eğitimi yüzde 3,85 ile lokanta ve oteller, yüzde 3,84 ile gıda ve alkolsüz içecekler takip etti. Giyim ve ayakkabı grubunda ise fiyatların bir önceki aya göre yüzde 1,92 düştü. Bu, mevsim sonu indirimli satışların başlamasıyla gerçekleşti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...