Enflasyon son 9 ayın en yüksek seviyesinde

Enflasyon son 9 ayın en yüksek seviyesinde

Ekonomi Haberleri

Bu yılın ocak ayında yüzde 1.98 olan enflasyon, ekim ayında yüzde 1.90'a ulaştı.

Sene başından bu yana enflasyonda görülen yüksek seyrin sebebi olan gıdadaki fiyat artışı, ekim ayında hızlandı. Ağustos ve eylül ayında gıda fiyatlarındaki düşüşle umutlu bir beklentiye sebep olan enflasyon, ekim ayında yine yüksek çıktı. Ekim ayı enflasyonu, beklentileri geride bırakarak yüzde 1.9 olarak gerçekleşti. Bu, ocak ayındaki yüzde 1.98'lik rakamdan sonra, 'son 9 ayın da en yüksek aylık enflasyonu' oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre, ekimde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1.90 olurken, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0.92 arttı. Aylık veriler ışığında, ekim ayları itibarıyla yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 8.96, üretici fiyatlarında yüzde 10.10 seviyesine ulaştı. Enflasyondaki yükselişte gıda ve giyimdeki fiyat artışlarının yanı sıra, eylül ayı sonunda açıklanan elektrik ve doğalgaz zammının da etkisi oldu. Ana harcama gruplarında en fazla yükseliş, aylık yüzde 9.9 artış ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldü. Gıdada tarla döneminin bitip sera ürünlerinin raflara gelmesiyle fiyat artışı da hızlandı. Ekim ayının zam şampiyonu, fiyatı yüzde 43 artan domates olurken, geçtiğimiz ayların şampiyonu olan limon, bu defa da fiyatı en çok düşen ürün oldu.
Enflasyon son 9 ayın en yüksek seviyesinde nbsp;
DÜŞÜŞ İÇİN SEBEP VAR
Geçtiğimiz aylarda kuraklık ve don, ardından ihracattaki artış sebebiyle fiyatı artan sebze ve meyvede fiyatların en azından dengeleneceği beklentisi ağır basıyor. Giyimde ise eylül ayında vitrine çıkan kışlık ürünlerde indirimlerin başlamış olması, bu harcama grubunda da umudu artırıyor. 80 dolar seviyesinde dolaşan ham petrol varil fiyatı da enerji grubunda fiyat artışlarını önce durdurup sonra düşürecek etken olarak görülüyor. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...