Emekliye ara zam ve üçüncü ikramiye geliyor! Rakamda uzlaşı sağlandı, iki bakanlık çalışmaya başladı

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah, Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Emekliye ara zam ve üçüncü ikramiye geliyor! Rakamda uzlaşı sağlandı, iki bakanlık çalışmaya başladı

Ekonomi Haberleri  / Sabah, Türkiye Gazetesi

Milyonlarca emekli maaşlarına yapılacak ara zammı merakla beklerken, Cumhuriyet hediyesi geliyor. Emekliye üçüncü zam için iki bakanlık çalışmaya başladı. Aynı zamanda emekli maaşına yapılacak ara zam için masadaki yeni formül ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...

Temmuz ayında maaşlarına yapılan zammı yeterli bulmayan memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yapılacak yeni düzenlemeleri bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ara zam sinyali vermesiyle umutlanan emeklilere şimdi de Cumhuriyet hediyesi geliyor. 

BAKANLIKLAR ÜÇÜNCÜ İKRAMİYE İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Emekliler normal şartlarda Ramazan ve Kurban Bayramlarında ikramiye alıyor. İddialara göre emekliler ilk kez, iki bayramın dışında ilk kez ikramiye alacak. Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre Cumhuriyet'in 100. yılı nedeniyle verilecek üçüncü ikramiye için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı uzmanları çalışmalarına başladı.

EMEKLİLERE KAÇ TL HEDİYE VERİLECEK?

Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarında emeklilere 2 bin TL ikramiye ödemesi yapılıyor. Cumhuriyet Bayramı'nda yapılması beklenen ikramiye için Ankara kulislerinde 5 bin TL rakamı telaffuz ediliyordu. İddialara göre ilk olarak masaya 5 bin lira rakamının geldi ve bu rakam üzerinde uzlaşı sağlandı.

Ancak henüz resmi bir  açıklama yapılmadı. Açıklamanın bakanlıklar çalışmasını bitirdikten sonra, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

ARA ZAM İÇİN YENİ FORMÜL

Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam, memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla emekliye iyileştirme gündeme geldi. Konunun Ekim ayında TBMM'nin açılmasıyla konunun Meclis gündemine de gelmesi beklenirken, zammın Ocak zammı öncesinde uygulanması bekleniyor.

SEYYANEN ZAM MASADA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bizzat bütçe çalışmalarını yönetirken, teknik çalışmalara da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yön veriyor. Bu konuda iki bakanlık çalışmalarını sürdürüyor. 

Emekli maaşlarının iyileştirmesi için gündeme gelen formüllerden birisi seyyanen zam. Özellikle 7.500 TL'nin altında maaş alanlar başta olmak üzere belirlenecek bir miktar ile seyyanen artış yapılabilir. Seyyanen artış kararı alınırsa ne kadar olacağı ve ne zaman hangi maaşlara yansıtılacağı çalışma sonunda belli olacak.

ENFLASYON ÜZERİ ARTIŞ OLACAK

Seyyanen artış dışında gündeme gelecek bir başka formül ise emekliye refah payı verilmesi. Yani enflasyonun üzerinde bir oransal artış yapılması. Ocak ayında maaşlara yansıtılacak zam oranının iyileştirmeyle yükseltilebileceği belirtiliyor. Oransal artış konusunda karar verilmesi halinde, Ocak ayının beklenmesi de şart olmayacak. Belirlenen tarihte belirlenen yüzdelik oranda artış yapılabilecek. 

TABAN MAAŞ YENİDEN DÜZNELENEBİLİR

Bir başka formül ise taban maaşın yeniden belirlenmesi. Nisan ayında yapıldığı gibi bir ara formül ile taban maaş yükseltilebilir. Bu durumda düşük maaş alanlar için yeni bir seyyanen artış gündeme gelmiş olur. Emeklilere ilişkin iyileştirme yasal düzenleme ile hayata geçirilebilecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Sabah, Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...