Emekli maaşına ara zam ve ikramiyede kritik tarih: Bahçeli çağrı yaptı, torba yasayla meclise geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, AHaber,
- Güncelleme:
Emekli maaşına ara zam ve ikramiyede kritik tarih: Bahçeli çağrı yaptı, torba yasayla meclise geliyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, AHaber,

Milyonlarca emekli ara zam ve Cumhuriyet ikramiyesi için gün sayıyor. MHP lideri Bahçeli başta olmak üzere yapılan açıklamaların ardından emekli maaşına ara zam ve ikramiye meclise geliyor.

Maaşları enflasyona karşı giderek eriyen milyonlarca emekli için beklenen zam süreci başladı. Temmuz ayında yapılan artıştan faydalanamayan memur, SGK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarında yapılacak düzenleme için gün sayarken, Cumhur İttifakı'ndan üst üste açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli'nin açıklamaları emeklileri umutlandırırken, ara zam torba yasayla meclise geliyor. 

EMEKLİYE ZAM İÇİN ÜST ÜSTE AÇIKLAMA

Meclisin açılmasıyla gözler emekli maaşında yapılacak düzenlemeye çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, meclis açılışında "Yılbaşına gelmeden bir zam müjdesi duyulur mu?" sorusuna ise "İnşallah" cavabını verdi. Temmuz ayında 8 bin TL'lik seyyanen zam çağrısı yapan MHP lideri Bahçeli ise Meclis'in yeniden açılmasıyla çağrısını yineledi. Emekli maaşları için üst üste açıklama yapan Bahçeli, "Cumhurbaşkanı bunun üzerinde çalışıyor. Bakanlar da çalışıyor. İleriki günlerde bir sonuç alınacak" ifadelerini kullandı.

Son olarak AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli maaşına ara zamma yönelik, “Şu an Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışmalarına devam ediyor. Ekim ayı sonu olur ya da Kasım ayı olur biz de gerekli gayreti göstereceğiz. 29 Ekim’de emeklilere ikramiyede de her bir tablo çalışılıyor. Ortaya ne çıkarsa gerekli desteği vereceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Emekli maaşına ara zam ve ikramiyede kritik tarih: Bahçeli çağrı yaptı, torba yasayla meclise geliyor

ARA ZAM VE İKRAMİYE TORBA YASAYLA MECLİSE GELECEK

Emekli maaşına hem ara zam hemde Cumhuriyet ikramiyesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışmalarını yürütüyor. Ara zammın meclise sunulacak "ekonomi torbasıyla" meclise gelmesi bekleniyor. Günlük kiralık evlere sınırlama, Bağ-Kur'luların prim düzenlemesi başta olmak üzere emekli maaşına ara zam ve Cumhuriyet ikramiyesinin de torba yasada bulunması olması bekleniyor.

EMEKLİ MAAŞI İÇİN KRİTİK TARİH

Ocak ayında yapılacak zamdan önce yapılması kuvvetle muhtemel olan iyileştirme için iki tarih öne çıkıyor. Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem'in aktardığına göre emekli maaşına zam için Kasım ve Aralık ayları oldukça önemli. Şu anda Kasım ayı dillendiriliyor. Kasım ayına kadar emekli maaşına ara zam yasa çalışmasının bitmesi bekleniyor. Yasa Meclis Genel Kurulu ve Komisyonda görüşüldükten sonra uygulamaya konulması bekleniyor. İyileştirme ocak zammıyla da birleştirme beklentisi de gündemde yerini koruyor.

Emekli maaşına ara zam ve ikramiyede kritik tarih: Bahçeli çağrı yaptı, torba yasayla meclise geliyor

ÖNE ÇIKAN 3 FORMÜL

Emekli maaşına yapılacak ara zamda 3 formül öne çıkıyor. Emekli maaşına ara zam oransal, seyyanen artış veya kök maşlarda düzenleme şeklinde de olabilir. 

İlk formülde, en düşük emekli maaşı içerisinde Hazine desteğinin artırılması gündeme geldi. 7.500 TL'lik en düşük emekli maaşı 2.000-3.000 TL civarında bir hazine artışı desteğiyle taban aylıkların 10.000 TL'ye yükseltilmesi planlanıyor. Bu formül en güçlü formül olarak dikkat çekiyor.

İkinci formülde, taban aylıkların artırılmasının yanında bir diğer formül seyyanen zam oldu. Burada bütün emeklilerin maaşlarına yine 2.000-3.000 TL civarında bir artış yapılması masada bulunuyor. 

Üçüncü formül ise emeklililerin kök aylıklarının düzenlemenmesi şeklinde olması yönünde.

Emekli maaşına ara zam ve ikramiyede kritik tarih: Bahçeli çağrı yaptı, torba yasayla meclise geliyor

OCAK AYI ZAMMI NE KADAR OLACAK?

TÜİK tarafından enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve emekli için 3 aylık enflasyon farkı belli oldu. Ekim ayında enflasyonun yıllık yüzde 61,53, aylık yüzde 4,75 yükselmesiyle, 3 aylık enflasyon oranı yüzde 25.11'e yükseldi. 3 aylık memur enflasyon farkı yüzde 18 gerçekleşirken, refah payı hariç 3 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 25,11 oldu. Geriye Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyon rakamları kaldı. 6 aylık enflasyon farkı 3 Ocak'ta netlik kazanacak. 

SGK Uzmanı Özgür Erdursun yıl sonunda memur ve memur emeklilerinin zam oranının yüzde 47, SSK ve Bağkur emeklilerine ise yüzde 38 olacağını söylüyor. Erdursun, zam oranının hükümet tarafından yüzde 50'ye tamamlanacağını net bir şekilde ifade ediyor.

CUMHURİYET İKRAMİYESİ GÜNDEMDE

Yaklaşık 17 milyon emekli Ramazan ve Kurban bayramlarında ikramiye alıyor. Bu yıl Cumhuriyet'in 100. Yılı dolayısıyla, üçüncü ikramiye ödenmesi gündeme geldi. Tek seferlik ödenmesi planlanan Cumhuriyet Bayramı ikramiyesinin 5 bin TL olması bekleniyor. Çalışma bittikten sonra ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi kamuoyuna duyurulacağı tahmin ediliyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, AHaber,
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...