Ekonomide 3 yıllık yol haritası: Enflasyon tek haneye düşecek

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Ekonomide 3 yıllık yol haritası: Enflasyon tek haneye düşecek

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Eylül ayı içerisinde açıklanması beklenen Orta Vadeli Program ile Türkiye’nin ekonomideki 3 yıllık yol haritası çizilecek. Program çerçevesinde 2024-2026 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel ekonomik gösterge hedefleri belirlenecek.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Enflasyonla mücadelede, faiz artırımının da aralarında bulunduğu bir dizi adım atılırken, ekonomide yeni bir dönem başlıyor. Orta Vadeli Programın (OVP) bu hafta açıklanması bekleniyor. OVP ile Türkiye’nin ekonomideki 3 yıllık yol haritası çizilecek. Program çerçevesinde 2024-2026 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel ekonomik gösterge hedefleri belirlenecek.

TASARRUF ÖN PLANDA OLACAK

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, daha önce yaptığı açıklamada, OVP’nin üç ayaklı olacağını söylemişti. Yılmaz, OVP’yi para politikasının genel çerçevesi, maliye politikası ve yapısal reformlar üzerine inşa edeceklerine işaret etmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın koordinasyonunda uzun süredir OVP konusunda iş ve finans dünyasından, tarım sektörüne kadar birçok farklı kesimle istişarelerde de bulunulmuştu. Görüşmelerin ardından şekillenen OVP’de yer alacak politikalar da netleşmişti.

Edinilen bilgiye göre; enflasyon, büyüme ve cari açık gibi konularda belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi amacıyla özellikle tasarruf politikalarına ağırlık verilecek. Bu çerçevede kamu harcamalarında azaltmaya gidilmesi, kurumların bütçesini aşmasına izin verişmemesi gibi konuların üzerinde durulacak. Deprem bölgesindeki gerekli harcamalar dışında, kurumların tüm harcamalarında tasarrufa gidilmesinin beklendiği de ifade edildi. Öte yandan, yeni dönemde, alınacak tasarruf tedbirlerinin çok sıkı uygulanacağı, Ekonomi Koordinasyon Kurulunun gelecek dönemde özellikle bu tasarruflardaki durumu takip edeceği belirtildi.

KALKINMA PLANI VE BÜTÇE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

OVP ile ekonomide öngörülebilirliği sağlamayı hedefleyen ekonomi yönetimi, bu programın açıklanmasının ardından diğer alanlardaki çalışmalarını da sürdürecek. 2023-2028 dönemini kapsayan 5 yıllık 12. Kalkınma Planı üzerindeki çalışmalar da sonuçlanmak üzere. 12. Kalkınma Planı’nın da ekim ayında Meclis’e sunulması bekleniyor. Bu arada, 2024 yılı merkezî yönetim bütçesine ilişkin hazırlıklar da devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanacak 2024 yılı merkezî yönetim bütçesi Cumhurbaşkanlığı tarafından ekim ayında Meclis’e sunulacak. Bütçe, Plan ve Bütçe Komisyonu ile Genel Kurulda görüşülecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...