Dövizin faizini indirdi

Dövizin faizini indirdi

Ekonomi Haberleri

Küresel belirsizlikler ve gıda enflasyonunu dikkate alan TCMB, faizi değiştirmedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. PPK, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Kurul, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 10.75, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.25 ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7.25'te sabit bıraktı. PPK, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını da (politika faizi) yüzde 7.50'de tuttu. Bankaların TCMB'den alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranları ise dolar için yüzde 4.5'ten yüzde 4'e, avro için yüzde 2.5'ten yüzde 2'ye indirildi. Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranları da, 8 Mayıs'tan itibaren 50 baz puan artırılacak.
ENFLASYON VURGUSU
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler, enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemektedir. Ancak küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Kurul, açıklanan reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecek."
DOLAR VE FAİZ YÜKSELDİ
Düne 2.68'in hemen üzerinden başlayan dolar, TCMB'nin kararlarının ardından 2.72'ye doğru hareketlendi. 2 yıllık gösterge faiz de 6 ay aranın ardından ilk defa yüzde 10'u aşarak çift haneyi gördü. Borsa da ise bir miktar satış baskısı hakim oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...