Bakan Yumaklı: Denetimler her alanda artacak
Gıda denetimlerini sistematik hâle getirdiklerini belirten Bakan İbrahim Yumaklı, ağustos ayından bu yana 100 binden fazla denetim gerçekleştirildiğini, bu denetimlerde 500’den fazla ceza işlemi uygulandığını söyledi.
AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ - Yarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Azerbaycan temaslarının ardından dönüş yolunda, gıda denetimlerinden tarımda planlamaya, hayvancılıktan iklim değişikliğine birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı özetle şunları söyledi:
> GIDA DENETİMLERİ: Yaklaşık 7.500 arkadaşımız Türkiye’de aynı anda denetime başladı. 3 hafta denetim yapılıyor, bir hafta raporlanıyor. İlkini 21 Ağustos’ta başlatmıştık, 8 Eylül’de bitti. Lokanta, otel, fast foodlar, kafeteryalar gibi gıda veya gıda sunumu yapan yerleri denetledik. İlk üç haftada yaklaşık 55 bine yakın denetim yapıldı sadece 245’inde uygunsuzluğa rastlandı. İkincisini 11 Eylül’de başlattık, 29 Eylül’de sona erecek. Bu denetimde de kasaplar, şarküteriler, bakkallar gibi yerlere bakılıyor. Son üç haftada da yine 54 binden fazla denetim yapıldı ve şu ana kadar 332 yerde uygunsuzluğa rastlandı. 3’üncü denetim ekmek ve türevlerini, unlu mamulleri üreten yerlerde yapılacak. Sene sonuna kadar bir takvimimiz var. Aslında hiç denetim yapılmıyor değil. Denetim yapılıyor ama bu programlı ve sektörel değildi. Bunu biz sektöre çevirdik. Bir sonrakinde et ve süt ürünleriyle alakalı üretim yapan fabrikalara alkollü ve alkolsüz içecek ile zeytinyağı üreten yerlere gideceğiz. Bu konuda çok şikâyet alıyoruz. Buradaki amacımız ‘Yakalayalım, ceza keselim’ değil. Denetim yaptığımız yerlerin kendine çeki düzen vermesini istiyoruz. Kendi kendilerini kontrol etmelerini istiyoruz.
> TAHIL KORİDORU: Cumhurbaşkanı’mız her seferinde tahıl koridorunun tekrar işleme girmesi gerektiğini söylüyor. Bir milyon tonluk tahılın ihtiyacı olan ülkelere gitmesi tahıl koridorunun alternatifi değil. Başka bir konu. Onun da detayları çalışılıyor. Hem bunun diplomasisi kuruluyor, detayları çalışılıyor.
> ÜRETİM PLANLAMASI: Türkiye planlı tarımda kararını verdi. Tarım Kanunu’nda değişiklikler yapıldı. 5 Nisan 2023’te de Resmî Gazete’de yayınlandı. Daha sonra bunların ikinci mevzuatları çıkarıldı. Bizim gibi üretim çeşitliliği çok geniş olan bir ülkede tarımsal üretimin planlanması konusu bütün aktörlerin katılımıyla olmalı. Bununla ilgili yerelde teknik bir komite tespit ediliyor. Bu teknik komitenin içinde üretici birlikleri var. O bölgedeki bakanlık temsilcileri var. Ticaret, ziraat odaları var. İstiyoruz ki o bölgede eldeki su kaynakları başta olmak üzere o bölgenin iklimi, toprak yapısı, çiftçi alışkanlıkları gibi şartların hepsi bir araya gelerek oradaki üretim deseni belirlensin. Bu elbette stratejik ürünlerden başlayacak. Daha sonra bu oturdukça genişleyecek bir yelpaze. Bunlar belirlendikten sonra bakanlığa gelecek. Bakanlıktaki tarımsal planlama komisyonu bütün Türkiye’den gelen verileri birleştirerek konsolide ederek bir resim çıkaracak. Ve diyecek ki sizin ilinizde veya bölgenizde su problemi var ama siz üretim deseninizi su isteyen ürünlerden yapmışsınız. O zaman değiştirmenizi isteyecek. Ne kadar talep var o kadar arzı oluşturmanız lazım. İkincisi eğer siz talebin üzerinde bir üretim yapıyorsanız bu üretimin ihraç kabiliyetine de bakmamız lazım. Amacımız üretimi sürdürülebilir kılmak.
> HAYVANCILIK: Planlı üretimde sadece bitkisel üretim değil hayvansal üretimin de planlaması söz konusu. Aynı bağlamda sözleşmeli üretim de planlı hayvansal üretim de bizim üretim planlamamızın içinde yer alıyor. Burada yapmak istediğimiz de yine aynı şekilde. Siz hayvansal üretimi suya ihtiyaç olan yerlerde yaparsanız problemler oluşuyor. Dolayısıyla hayvancılığın ülkenin hangi bölgelerde yapacağız, hangi bölgelerde sanayisini yapacağız kısmı bizim şu anki çalışmalarımızın içinde. Bu tarımsal üretim planlaması sadece bitkisel değil hayvansal ürünleri de kapsıyor. Son dönemde buzağı desteği ve anaç hayvan desteği veriyoruz. Bununla tekrar hayvan varlığımızı artırmayı hedefliyoruz. Buradaki amacımız sadece Türkiye içi değil. Başta Türk Devletleri Teşkilatı olmak üzere, Türkiye’den besilik materyal ve anaç hayvan ihracatına başlayabilelim diye.
> İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: İklim değişikliği en çok suyu etkileyecek. 2100’e kadar bunun simülasyonu yapıldı. Suyu yönetmeniz lazım. Ancak iklim değişikliği sadece kuraklık değil. Aynı zamanda sel baskınları, taşkınları da kapsıyor. Her iki hâlde de tedbirinizi almanız lazım.