Dar gelirliye ucuz konut! Fahiş fiyatları önlemek için arz artırılacak

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Dar gelirliye ucuz konut! Fahiş fiyatları önlemek için arz artırılacak

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Tüketiciyi mağdur eden, piyasanın işleyişini ve rekabet ortamını bozan fiyat hareketlerine karşı farklı adımlar atıldığını hatırlatan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışlarına yüzde 25’lik sınır getirilmesinin bu adımların bir örneği olduğunu kaydetti.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüketiciyi mağdur eden, piyasanın işleyişini ve rekabet ortamını bozan fiyat hareketlerine karşı farklı adımlar atıldığını hatırlatarak, kira artışlarına yüzde 25’lik sınır getirilmesinin bu adımların bir örneği olduğunu kaydetti.

Fahiş kira artışları ve enflasyonla mücadele konusunda milletvekillerinin yazılı soru önergelerini cevaplayan Bakan Şimşek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Temel amacımız ülkemizin kalkınma sürecini hızlandırmak, küresel değer zincirlerinde yükselmek, dünya ticaretinden daha fazla pay almak ve vatandaşlarımızın refahını artırmaktır. Hedeflerimize, teşebbüs hürriyeti ve dışa açık serbest piyasa ekonomisi ilkelerini benimseyen bir anlayışla ilerliyoruz. Ancak, tüketiciyi mağdur eden, piyasanın işleyişini ve rekabet ortamım bozan fiyat hareketleri zaman zaman meydana gelebilmekte ve hükümet olarak söz konusu aksaklıklara yönelik düzenlemeler yapmaktayız.

"ARZ VE DAR GELİRLİNİN ERİŞİMİ ARTIRILACAK"

Bunun bir örneği konut kiralarında uygulanabilecek artış oranının yüzde 25’i geçmemesi şartıdır. Tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25’in altında kalması hâlinde ise TÜFE değişim oranı geçerli olacaktır. Bununla birlikte, uyuşmazlıkları daha hızlı, barışçıl ve daha az masrafla çözmek üzere 1 Eylül itibarıyla kira davalarında zorunlu ara buluculuk uygulamasına geçilmiştir.

BDDK’nın ağustos ayında almış olduğu kararla, ikinci ve sonrası konut alımında azami kredi tutarının konut değerine oranı yüzde 75 azaltılmış ve söz konusu kredilerin risk ağırlığı artırılmıştır. İlk konut alımlarında ise kredi değer oranlarında bir değişiklik yapılmamıştır. Bu tür tedbirler geçici nitelikte olup piyasayı normal işleyişine doğru sevk etmeyi ve vatandaşlarımızı korumayı amaçlamaktadır.

Orta vadede, enflasyonla mücadele ve kiralardaki fahiş artışların önüne geçmek üzere, konut arzı artırılacak, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişimi artırılacaktır.

Dar gelirliye ucuz konut! Fahiş fiyatları önlemek için arz artırılacak

CARİ DENGEYE TASARRUF DESTEĞİ

Vatandaşlarımızın refahını artıracak sürdürülebilir büyümenin yolu yatırım, istihdam ve verimliliği artırmaktan geçmektedir. Yatırım ve istihdam artışı için öngörülebilirlik, güven ve makro finansal istikrarın varlığı önem arz etmektedir. Bu kapsamda ilk aşamada fiyat istikrarı, finansal istikrar, cari denge ve bütçe disiplinine yönelik tedbirler alınmıştır.

Bunun yanı sıra bütçe dengesinin uluslararası kriterler seviyesinde seyretmesini sağlamak üzere kamu harcamaları rasyonelleştirilecek ve tasarruflar artırılacaktır. Kamu tasarruflarındaki artış cari dengeyi de destekleyecektir.

FİNANSAL İSTİKRAR PEKİŞECEK

Diğer taraftan, para politikasında rasyonelleşmeye yönelik adımlar atılmıştır. Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarıyla parasal duruş güçlendirilmiştir. Ayrıca, Türk lirasını ve uluslararası rezerv pozisyonumuzu güçlendirecek kararlar alınmıştır.

Katma değer ve verimlilik artışı sağlayacak kapsamlı yapısal reformlar, Orta Vadeli Programı ile açıklanmıştır. Uyguladığımız tüm politikalar ile mal ve hizmet piyasalarında dengesizliklerin azalacağını, finansal piyasalarda istikrarın pekişeceğini ve enflasyonun gerileyeceğini öngörüyoruz."

İHALE İDDİASINA YALANLAMA: BABAM GELSE AYRICALIK TANIMAM

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Şimşek’in arkadaşına arazi ihalesi verildiği iddialarını yalanladı. Habere konu ihalenin 13 Nisan 2023’te yapıldığı belirtilen açıklamada, Şimşek’in o tarihte Bakanlık görevini icra etmediği gibi Türkiye’de de bulunmadığı bildirildi.

Bakan Şimşek’in bakanlığa atandığı ilk gün olan 4 Haziran’da net bir talimat verdiğine işaret edilen açıklamada "Bakan Şimşek, bu talimatıyla ‘Mezardan babam çıkıp gelse dahi benim akrabalarım ya da arkadaşım olduğunu ifade eden hiç kimseye kamuda ayrıcalık tanınmayacaktır.’ ifadesini açıkça belirtmiştir" denildi.

"Haber görünümlü karalamayı kınıyorum" diyen Bakan Şimşek de şunları kaydetti: "‘Mezardan babam çıkıp gelse dahi eş-dost veya akrabam olduğunu ifade eden hiç kimseye kamuda ayrıcalık tanınmayacaktır.’ talimatım hâlâ geçerlidir!"

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...