Ceviz donunca bir tanesi 50 kuruş oldu

Ceviz donunca bir tanesi 50 kuruş oldu

Ekonomi Haberleri

Geçen yıl 35-40 lira olan cevizin kilo fiyatı 85 liraya ulaşınca, bir tek ceviz 50 kuruşu buldu. 150 milyon dolarlık da ithalat yapıldı

Türk yemek kültüründe yoğun olarak kullanılan ceviz ağaçlarını, geçtiğimiz martta yaşanan don vurunca, fiyat tavan yaptı. İç cevizin kilo fiyatı 85-90 liraya kadar yükselince, bir tane cevizin fiyatı 50 kuruşa geldi. Tüketimi karşılamak için ithalat da neredeyse ikiye katlandı. Türkiye 2011 yılında 87 milyon dolarlık kabuklu ceviz ithal ederken, 2012'de bu miktar 115 milyon dolara, 2013'te 116 milyon dolara yükseldi. Bu yıl ise 150 milyon doları bulması bekleniyor. Aksu Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ciğer, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 200 bin ton ceviz üretim hedefi konulduğunu, ancak verilere göre miktarın 80-90 bin tonda kaldığını belirtti. Ciğer, "Tarım Bakanlığı üretimi destekliyor. Dekar başına 230 lira destek var. Öte yandan korsan üretim var. Biz üretim hakkı için üniversiteye 905 bin lira ödedik. Kayıt dışı üretim yapanlar, üreticiye kalitesiz fidan satabiliyor. Üretici bunu ancak fidan 3 yaşına geldiğinde anlar. Dikkat edilmeli" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...