Cari açığı 'net hata ve noksan' finanse etti

/ Kaynak: AA
Cari açığı 'net hata ve noksan' finanse etti

Ekonomi Haberleri  / AA

TCMB tarafından açıklanan temmuz ayı ödemeler dengesi verilerine göre net hata ve noksan kalemi 4 milyar 801 milyar dolarla tarihi zirvesini gördü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan temmuz ayı ödemeler dengesi verilerine göre net hata ve noksan kalemi 4 milyar 801 milyar dolarla tarihi zirvesini gördü. Daha önce Eylül 1998'de 4 milyar 498 milyon doları gören net hata ve noksan kaleminde, bu yıl başından beri toplamda 182 milyon dolarlık bir giriş olduğu görülüyor.
AA muhabirinin TCMB'nin internet sitesinde yer alan "Ödemeler Dengesi İstatistiklerine İlişkin Yöntemsel Açıklama" bölümünden derlediği bilgiye göre, verilerin değişik kaynaklardan elde edilmesi ve kayıt zamanlarındaki farklılıklar nedeniyle oluşan rakamsal farklar NHN kaleminde "kalıntı" şeklinde yansıtılıyor. Elde edilen yeni veri ve bilgilerle ilgili net hata ve noksan kalemindeki değerler ilgili yerlerine kaydedilerek güncellemeler yapılıyor. Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, nbsp;temmuz ayında cari açığın finansmanında ana kaynağın 4,8 milyar dolarlık net hata ve noksan girişi ile sağlandığını belirtti. Sözer, "Bunun önemli bir nbsp;kısmının bölgesel jeopolitik riskler nedeniyle Türkiye'nin güvenli liman görülmesi nbsp;ve varlık barışı nedeniyle gerçekleşebileceğini düşünüyoruz" dedi. Öte yandan analistler, net hata ve noksanlar kalemindeki artışın nbsp;valör tarihi itibari ile ödemesi henüz yapılmamış ama işlemi gerçekleştirilen swap işlemlerinden de kaynaklanabileceğini belirtiyor. Net Hata ve Noksanlar kaleminde oluşan artı ve eksi rakamlar; dış ticarete ilişkin mal hareketlerinin gümrük kayıtlarından elde edilmesine karşın ödemelerin banka kayıtlarından alınması ile turizm gelir-giderlerinin izlenebilmesi için yürütülen anket çalışmaları sonucunda hesaplanan turizm gelir-giderinin bankaların döviz varlıklarına artış-azalış olarak tam yansımamından kaynaklanabiliyor.
Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...