Canı isteyen taşeron çalıştıramayacak

Canı isteyen taşeron çalıştıramayacak

Ekonomi Haberleri

Bundan böyle her işte taşeron uygulaması yapılamayacak. Hangi işlerde taşeron çalıştırılabileceği Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Kamuoyunda 'taşeron' diye bilinen alt işveren işçileriyle ilgili çok önemli düzenleme yaptıklarını söyledi. Sağlıklı bir düzenleme yaptıklarını belirten Çelik, "Artık her işte hizmet alımı ve taşeron uygulaması yapılamayacak. Hangi işlerde yapılacağı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek. Bugünlerde beklediğimiz ve üzerinde çalıştığımız nbsp;bu konu hakkında, kısa süre içinde Bakanlar Kurulu kararı yayınlanmış olur inşallah" ifadelerini kullandı. Bakan Çelik, karayolları ve bazı kurumlarda taşeron işçilerin yargı kararıyla asıl işçi olduklarını da ifade etti. Yardımcı işler ile asıl işler arasında net bir hat olmadığı için yaşanan bu karmaşanın yargıya intikal ettiğini ve yargının birçok işçinin aslında asıl işte çalıştığına dair hüküm verdiğini hatırlatan Çelik, şunları kaydetti: "Bunların kadroya alınmasıyla veya tazminatlarının ödenmesiyle ilgili yargının net bir kararı var. Ne yazık ki bu uzunca bir süredir bu yargı kararları alınmaya devam ediyor. Bunlarla ilgili biz henüz netleşmiş bir karar veremedik. Bir an önce çözülmesi gereken bir olay. Bir taraftan Bakanlar Kurulu kararıyla hangi işlerin yardımcı işler olduğu, hizmet alımı işler olduğu netleşmedi, diğer taraftan ise bu mahkeme kararıyla ilgili uygulamalarımızın netleşme anında olduğumuzu söyleyebilirim."
Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) prim borcu bulunanlar için belli aralıklarla prim yapılandırılmasının gerçekleştirildiğini söyleyen Çelik, "SGK bünyesinde yaklaşık 2 milyon kişinin yapılandırmayı gerçekleştirdi. Toplamda 33,5 milyar liralık bir yapılandırma ve nakit olarak da kurumumuza 3,3 milyar liralık bir giriş sağlandı. 2 Şubat son gün. Vatandaşlarımızdan bu konuda süreyi kaçırmamaları adına bu hafta yoğun bir şekilde müracaatlarını yapmalarını bekliyoruz. Ayın 2'sinden sonra böyle bir imkânı elde edemeyecekler" diye konuştu.


HERKESİN?İYİLİĞİ?DÜŞÜNÜLDÜ
Hazırlanan yeni düzenleme işverene olduğu kadar işçiyi de ilgilendiriyor. Kendisine verilen ekipmanları kullanmamakta direnen çalışan 3 ikazın ardından işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilecek.


Baretini takmayan işinden olacak
Yeni düzenlemeye göre iş yerlerinde işçiler, kendilerine verilen ekipmanları kullanmamaları halinde cezayla karşı karşıya kalacaklar. "Yani işverene müeyyidelerimiz var, çalışana da müeyyide var" diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şöyle devam etti: "Çalışan kendisine verilen ekipmanları kullanmak durumunda. Baretse baret, eldivense eldiven. 3 kez yazılı ikaza rağmen eğer işçi kardeşimiz ekipmanlarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bir düzenlemeyi de bu yasa getiriyor. Cezalar kademeli bir şekilde artırılıyor. Yani tehlike sınıfına göre. Mevcut ceza diyelim 5 bin lira, tehlike sınıfında daha da yükseliyor. Çok tehlikeli iş yerinde bu ceza yüzde 200'e kadar çıkabiliyor. 5 bin lira cezanın 20 bin liraya çıktığı bir ceza yapılanmaları söz konusu. Bir işveren düşünün, standartlara uygun 'CE' belgeli ekipmanlarını işçiye vermeme durumu söz konusu olursa işçi başı 500 lira ceza ödeyecek. Eğer 100 kişi çalışıyorsa bunu 500 ile çarpınız. Böyle bir müeyyide getiriyoruz."




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...