AB be IMF'ye meydan okudu, şimdi iş başa düştü

AB be IMF'ye meydan okudu, şimdi iş başa düştü

Ekonomi Haberleri

Yunan SYRIZA, gerçeklerle karşı karşıya kaldı. Avrupa, "Borçlar ödenecek, taahhütler yerine getirilecek" dedi

unanistan'da borçları ödememe, dondurma, kemer sıkma uygulamalarını iptal etme, hatta Avro Birliği'nden çıkma gibi bazı vaatler sunan radikal parti SYRIZA'nın seçimi kazanması, bütün dünyada endişeyle karşılandı. SYRIZA Lideri Aleksis Çipras'ın seçimi kazandığının kesinleşmesinin ardından açılan borsalar gerilerken, avro son 11 yılın en düşük seviyesine geriledi. Oyların yüzde 36.3'ünü aldığı halde 2 milletvekili daha çıkaramadığı için yüzde 4.75'le (13 milletvekiliyle) meclise giren ANEL ile koalisyon hükümeti kuran Çipras'ın vaatlerinin "Pollyannacılık" olarak geride kaldığı yorumlları yapıldı. Ekonomistler ve siyasetçiler, "Avrupa Birliği taahhütleri var. Bunların yerine getirilmemesi düşünülemez" yorumu yaptı. Bazı uzmanlar da ekonomik sıkıntıdan yorulan Yunanların 'Pollyannacılık' olarak da adlandırılan hayalciliğinin sonuna gelindiğini ifade etti. Bazı yorumlarda ise "Çipras Başbakan sıfatı ile masaya oturduğunda, vaatlerinin uygulanamaz olduğunu görecek" ifadesini kullanılırken, "Para birliği dağılmamalı" uyarısı yapıyor. Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, "Yunanistan, Avrupa'nın tek sorunlu ülkesi değil. Avronun kuruluşunda hatalar yapıldı ama para birliği dağılmamalı" uyarısında bulunurken, ekonomist Paul Krugman da "Avrupa Çipras'a vermeyi planladığı dersleri de kendine saklamalı" dedi.
EN BORÇLU AB ÜLKESİ
Yunanistan'a kaynak sağlayan AB omisyonu, borcun bir kısmının silip kalanı için yeni ödeme planı yapılmasına yeşil ışık yakıyor. Avrupa'nın en borçlu ülkesi olan Yunanistan'ın kamu borçları 360 milyar avroyu buluyor. Almanya, Hollanda ve Finlandiya borç indirmeye şiddetle karşı çıkarken, borç indiriminin diğer ülkelere 'kötü örnek' olmasından endişe ediliyor. Yunanistan Hazinesinde sadece 2 milyar avro bulunurken, temmuz ve ağustos aylarında ödenmesi gereken borç 7 milyar avroyu buluyor. Hükümetin Yunan bankaları üzerinden yeniden borçlanmak için bile Avrupa Merkez Bankası'ndan para alması gerekiyor. Bu şartlar altında yeni hükümetin Avro Bölgesi ülkeleriyle anlaşmaktan başka çaresi bulunmuyor. Bu ülkelerin vereceği tek taviz ise borç vadesini uzatmak. Çipras bunu kabul etmesi de seçim vaatlerinin büyük bölümünden vazgeçmesi anlamı taşıyor. nbsp;
BİRLİĞİN EN ZAYIF HALKASI
Avrupa Birliği'nin en zayıf halkası olarak yorumlanan Yunanistan'da ekonomi geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.3, üçüncü çeyreğinde yüzde 0.7 büyüdü. Ekonominin toplam büyüklüğü 242 milyar dolar olan ülkede enflasyon yüzde -2.6, kişi başına gelir 18 bin 146 dolar, işsizlik ise yüzde 25.8. Ülkede 2014'te 2.3 milyar avro ihracat, 3.7 milyar avro ithalat yapıldı. nbsp;


Avro Türkiye için çok önemli
Yunanistan seçimlerinin ardından 11 yılın en düşük seviyesine gerileyen avro, Türkiye ekonomisinde büyük öneme sahip. İhracat, turizm geliri, finansman gibi birçok alanda Avrupa ile önemli ilişkilerde bulunan Türkiye için işte kalem kalem avronun yeri: * İHRACAT: Türkiye'nin ihracatının yüzde 44.5'i avro üzerinden gerçekleşiyor. * İTHALAT: İthalatta avronun payı yüzde 29.8, doların payı yüzde 63.9 seviyesinde. * BORÇ: Türkiye'nin brüt dış borç stokunun yüzde 56.4'ü dolar, yüzde 33'ü avro cinsinden. * TURİZM: 8 avro ülkesinin Türkiye turizmindeki payı yüzde 30 seviyesinde. Bu da yaklaşık 9 milyar dolara karşılık geliyor.










UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...