Büyümesini ikiye katladı: E-ticaret sektörü 1 trilyona koşuyor

Editör:
- Güncelleme:
Büyümesini ikiye katladı: E-ticaret sektörü 1 trilyona koşuyor
Ekonomi Haberleri

Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu’na göre 801 milyar lira büyüklüğe ulaşan sektörün satışları iki kat artışla 4,8 milyar adet oldu. Ortalama sepet tutarında da enflasyonun etkisiyle 79 liralık artış görüldü.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Pandemi döneminde gaza basan Türkiye e-Ticaret sektörü, 2022 yılında satışlarını yüzde 110 artırarak 801 milyar lira büyüklüğe ulaştı. e-Ticaret’in 2023 yılında 1 trilyon lira barajını rahatlıkla aşması bekleniyor.

İyzico, ETİD ve Dogma Alares tarafından hazırlanan Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu’na göre 2022’deki e-Ticaret işlem sayısı 2020 yılındaki değerinin 2 kat üzerine çıkarak 4,8 milyar adet oldu. Son 5 yılın verilerine bakıldığında ise e-Ticaret’in GSYİH’den aldığı pay düzenli bir artış göstererek yüzde 2,8’ e yükseldiği kaydedildi.

Bu yükselişin yüzde 1,6’sı 2019 yılından bu yana pandemi etkisiyle kaydedilen büyümeye yönelik olarak kayıtlara geçti.

İşte rakamlarla Türkiye’nin e-Ticaret tablosu:

● e-Ticaret sektörü 801 milyar liralık büyüklüğü ile GSYH’nin yüzde 6’sını oluşturuyor. Toplam perakendeden aldığı pay ise yüzde16,5.

● e-Ticaret platformlarını kullanan kullanıcı sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,2 arttı. Ayrıca 2022 itibarıyla kadın ve erkek kullanıcıların oranı sırasıyla yüzde 58 ve yüzde 42 olarak kayıtlara geçerken, kadınların payının 2021’e göre yüzde 10 artış kaydettiği görüldü.

● e-Ticaret’te satış hacmi ve işlem sayısı bazında en yüksek pazar payına sahip ürün kategorileri 2022 yılında sırasıyla moda ve aksesuar, elektronik ve teknoloji, kozmetik ve kişisel bakım, hizmet, turizm ve seyahat olarak gerçekleşti. En dikkat çeken büyüme kozmetik ve kişisel bakım kategorisinde yaşandı.

● e-Ticaret’te ortalama sepet tutarı 2022’de 79 TL arttı. Aydan aya yıllık en büyük hacim artışı temmuz ve ağustos aylarında yüzde 200 seviyelerinde gerçekleşti.

● En çok alışveriş Efsane Cuma’da yapıldı. Söz konusu dönemde e-Ticaret satışları 2,3 kat artarken onu 2 kat artışla Bekarlar Günü, 1,7 kat ile Siber Pazartesi izledi. Okula dönüş döneminde ise alışveriş 1,3 kat artış gösterdi.

● Küresel e-Ticaret’te 2022 yılı yapılan işlemlerin üçte ikisi alternatif ödeme yöntemleri ile gerçekleşti. Türkiye’de ise geleneksel yöntemler küresel ortalamanın iki kat üzerinde tercih edildi. Kredi kartı en çok tercih edilen ödeme yöntemi olurken, banka kartı mikro işletmeler dışındaki tüm işletmelerde en çok tercih edilen ikinci ödeme yöntemi oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...