Yabancı öğrenciye 'kardeş' indirimi: 20 bin TL cepte kalacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yabancı öğrenciye 'kardeş' indirimi: 20 bin TL cepte kalacak

Eğitim Haberleri

Yabancı her öğrenci yılda ortalama 10 bin dolar bırakıyor. Pastadan daha fazla pay almak isteyen Türkiye, daha çok öğrenci çekebilmek için okullarda indirime gitti.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Uluslararası öğrenci sayısı 2022-2023 döneminde 301 bin 549’a ulaştı. Son 22 yılda Türkiye’de okumak isteyen uluslararası öğrenci sayısı 16,6 kat arttı. Uluslararası öğrenci sayısı açısından dünyadaki ilk 10 ülke arasında yer alıyoruz. Avrupa’da ise ilk beşteyiz.

Ülkemizde genelde Orta Doğu ve Afrikalılar ile Türki Cumhuriyetler’den öğrenciler çoğunlukta yer alıyor. En çok Suriye, Azerbaycan, İran, Türkmenistan, Mısır, Somali, Kazakistan’dan öğrenci geliyor. Araştırmalara göre her öğrenci bir yılda yaklaşık 10 bin dolar bırakıyor. Uluslararası öğrenciler özellikle gelişmiş ülkelerin ekonomileri açısından önemli bir ekonomik kazanç...

YÖK'TEN 'KARDEŞ İNDİRİMİ'

Türkiye de bu pastadan daha fazla pay almak için peş peşe yeni adımlar atıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu defa yurt dışı öğrencilerine ‘kardeş indirimi’ başlattı.

Yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları kapsamında yeni kayıt yaptıracak öğrencilerden ailesi ve kendisi Türkiye’de oturma izni alanlar için kardeş indirimi getirildi.

Üniversiteler tarafından kardeşlerin her biri için ödeyecekleri öğrenim ücretlerinden en az %25 indirim yapılacak. Bu oran üniversiteler tarafından daha fazla da olabilir.

Örneğin, 2023-2024 eğitim öğretim yılında aynı aileden bir öğrencinin Tıp Fakültesine diğer öğrencinin ise Mimarlık Fakültesine kayıt yaptırması durumunda:

>> Tıp Fakültesi için ilgili yükseköğretim kurumu tarafından en az 41.406 x 2= 82.812 TL öğrenim ücreti belirlenecek. ‘Kardeş İndirimi’nden faydalanacak öğrenci için ise bu tutardan en az 21 bin TL indirim yapılacak. Bu durumda öğrenci en fazla ortalama 62 bin TL yıllık öğrenim ücreti ödeyecek. İndirim oranının daha fazla belirlenmesi durumunda öğrenim ücreti daha da düşecek.

>>Mimarlık Fakültesi için ilgili yükseköğretim kurumu tarafından en az 8.143 x 2= 16.286 TL öğrenim ücreti belirlenecek. Kardeş indiriminden faydalanacak öğrenci için ise bu tutardan en az 4 bin TL indirim yapılacak. Bu durumda öğrenci en fazla ortalama 12 bin TL ücreti ödeyecek. İndirim oranının daha fazla belirlenmesi durumunda öğrenim ücreti daha da düşecek.

Düzenleyen:  - Eğitim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...