Büyümede bayrak indirmedik: %4.3

Büyümede bayrak indirmedik: %4.3

Ekonomi Haberleri

Türkiye, ilk çeyrekte ihracat ve kamu desteğiyle yüzde 4.3 büyüdü ve beklentiyi aştı. İş dünyası, "MB faiz indirimiyle yatırımları desteklemeli" dedi.

Türkiye, IMF, Dünya Bankası ve kredi derecelendirme kuruluşlarının görüşlerinin tersine, ilk çeyrekte yüzde 4.3 büyüyerek sürpriz yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme, ağırlıklı olarak ihracat ve kamu harcamalarından kaynaklandı. Piyasada gerçekleştirilen anketlerde ekonomistler, ilk çeyrek için en yüksek yüzde 4 civarında büyüme bekliyordu. IMF, Dünya Bankası gibi kuruluşlar da Türkiye'nin yıl sonu büyüme tahminini aşağı doğru revize etmişti. Verilere göre devletin nihai tüketim harcaması değeri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 22.1 artarak 62.7 milyar lira oldu. Büyümeye ihracatın katkısı ise yüzde 2.7 olarak gerçekleşti. Türkiye böylece ilk çeyrekte, rakamları açıklanan 25 Avrupa Birliği, 31 OECD üyesi ülke arasında en hızlı büyüme kaydeden ülke oldu. nbsp;

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın geri kalanına bakıldığında, yerel seçimlerin ardından piyasaların istikrara kavuşmasının yanı sıra, ekonomiye dair öncü göstergelerin de olumlu durumu teyit ettiğini ifade etti. Şimşek, "ABD ve AB ekonomilerindeki toparlanma, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmesi dış talep koşullarındaki iyileşmeyi daha da destekleyecektir. Bu çerçevede, 2014 yılında büyümenin daha dengeli bir yapıda gerçekleşmesini bekliyoruz. Yıl sonu için öngördüğümüz yüzde 4 büyüme hedefi üzerindeki riskler dengelidir" diye konuştu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, büyüme rakamlarını değerlendirirken, "Ha gayret Merkez Bankası. Bir ön hareketle piyasanın önüne düşerek faizi aşağı doğru çekin. Öngördüğümüz riski hep birlikte ortadan kaldıralım" diye konuştu.

Aşağı yönlü revize etmişlerdi
Türkiye'nin dinamiklerini tam okuyamadıkları için yıllardır büyüme tahminlerini tutturamayan Dünya Bankası ve IMF olmak üzere bazı kuruluşlar, büyüme verilerini aşağı yönlü revize etmişti. Bütün kuruluşlar anlaşmışçasına aşağı yönlü revizyona gerekçe olarak, "Siyasi risk yatırımları tehlikeye atıyor" ifadesini kullanmıştı. IMF, Türkiye için daha önce yüzde 3.5 olan büyüme beklentisini yüzde 2.5'e, Dünya Bankası ve S amp;P 2.4'e, Moody's ve Fitch yüzde 2.5'e çekmişti. Türkiye, geçen yıl da "Yüzde 3'ün altında büyürsünüz" diyen kuruluşları yanıltarak yüzde 4 büyümeye imza atmıştı.

NAİL OLPAK:
TÜRKİYE 18 ÇEYREKTİR ARALIKSIZ BÜYÜYOR

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin 18 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü söyledi. Özel sektör yatırımlarının ilk çeyrekte azaldığına dikkat çeken Olpak, "Bunun sebebi Merkez Bankası'nın faiz artırımıdır" dedi.

ÖZDEBİR:

MERKEZ ARA TOPLANTI İLE FAİZLERİ İNDİRMELİ
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun normal toplantı zamanını beklemeden, ara toplantı yaparak faiz indirimi yapması gerektiğini söyledi. Özdebir, "MB böylece piyasalara güçlü sinyal vermeli" diye konuştu.



BÜYÜKEKŞİ:

İHRACATIN BÜYÜME İÇİN ÖNEMİ ORTAYA KONULDU

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ilk çeyrekte Türkiye ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümesinin sevindirici olduğunu, bu büyümeye ihracatın yüzde 2.7 katkı vermesinin ise ihracatın Türkiye için önemini ortaya koyduğunu söyledi.

ALİ BABACAN:

Beklentinin üzerinde büyüme 1.2 milyon kişiye iş kapısı açtı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyümenin istihdam sağlayan etkisine dikkat çekti. Yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.3 olarak gerçekleşen büyümeyi değerlendiren Babacan, "Beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme, gelişmekte olan ülkelerdeki dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansının kesintiye uğramadan devam ettiğini gösterdi. Bu dönemde kaydedilen rakamlar, aynı zamanda kaliteli ve kapsayıcı bir büyüme olup güçlü istihdam artışları sağlamıştır. 2014 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre istihdam artışı 1 milyon 296 bin kişi olmuştur. Böylece 2009 yılı nisan ayından itibaren sağlanan ilave istihdam, 5 milyon 708 bin kişiye ulaşmıştır" dedi. Babacan, verilerin, 2014 yılı için Orta Vadeli Program'da öngörülen büyüme tahmini ile uyum gösterdiğinin de altını çizdi.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...