Burak Yakın altın ithalatı kararını değerlendirdi: Kaçakçılığın artmasına yol açar

İhracatçı, işlenmemiş altın ithalatına getirilecek ‘kota’nın ‘kayıtdışı’nı artıracağı görüşünde…
ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Cep telefonu, tekstil ve elektroniğin tüketim ithalatı, altının ise tasarruf ithalatı olduğuna işaret eden Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın “Neticede bir kısmı yastık altına gitse de ithal edilen şey altındır ve ülkenin altın tasarrufunun artmasıdır. İthal edilen otomobil, telefon, televizyon, giyecek, yiyecek gibi tüketim malzemeleri değer kaybederken altın piyasalardaki dalgalanmalara göre değer kazanır. Ülkemizdeki bireysel ya da kurumsal tasarruflardaki altın miktarının artması iyi bir durumdur. Ülkemizin ekonomik direncini yüksek tutar” dedi.
“Altın ithalatına kota uygulanması, kayıtdışı işlemlerin ve kaçakçılığın artmasına yol açar” diyen Yakın, şunları kaydetti: Altın talebine bağlı olarak altına erişim maliyetinin artmasına sebep olur. Altına erişim maliyetinin artması ihracatçı firmaların maliyetlerini de arttıracağı için küresel pazarlardaki rekabet gücümüzü olumsuz etkiler. Altına kota uygulanması hâlinde, Türkiye’nin bütün sınırlarından kaçak altın girecektir. Bu da hem sektörümüze hem ülkemize zarar verecektir. Nasıl ki petrol ithalatımız cari açık üzerinde olumsuz etki yaptığı için petrol ithalatına ve dolayısıyla araçların akaryakıt tüketimine kota getirmek ekonomi üzerine olumsuz etki yaparsa, aynı şekilde altın ithalatına kota uygulanmasının ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan sektörümüze olumsuz; bu karardan kazanç elde etmek isteyen kayıt dışı sektör için olumlu yansımaları olacaktır. İhracatımızı olumsuz etkilemeyecek şekilde etkili önlemler alınması hususunda hükûmetimizin her zamanda yanında olduk ve olacağız. Uygulamanın üretim yapan, ihracat yapan üyelerimizi nasıl etkileyeceğini takip ederek yetkili mercilerimizi bu konularda bilgilendirerek Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.
AÇIĞI DÜŞÜRECEK HER ADIMIN ARKASINDAYIZ
AgaBullion Kıymetli Madenler AŞ Genel Müdürü Gökhan Yılmaz: İşlenmemiş altın ithalatına getirilmesi planlanan kota cari açığın azaltılmasına yönelik atılacak bir adım olacak. Biz cari açığı düşürecek her adımın arkasındayız. Bu kararın ikinci adımı ise üretimin desteklenerek ihracatın artırılması. Bu sebeple bakanlığımızın getirilecek kota konusunda iş dünyası temsilcilerine adil bir yaklaşım içinde olacağından eminiz.