Borsa İstanbul yeniden 8 bin eşiğini aştı! Maksimum TL kuralında yeni güncelleme geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Borsa İstanbul yeniden 8 bin eşiğini aştı! Maksimum TL kuralında yeni güncelleme geliyor
Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklayacağı haftada pozitif seyrini sürdüren Borsa İstanbul yeni günde 8 bin eşiğinde başladı. Aynı zamanda Borsa İstanbul, maksimum emir sınırına yeni düzenleme geleceğini duyurdu.

Orta Doğu'da yaşanan Hamas-İsrail gerginliği ile başlayan jeopolitik risklerle düşüşe geçen Borsa İstanbul, Merkez Bankası'nın faiz artışında vites düşüreceği beklentisiyle yeniden 8 bin eşiğine dayandı. Borsa İstanbul maksimum emir değeri sınırlarını güncelleyeceğini duyurdu.

BORSA 8 BİN EŞİĞİNDE

Ekim ayında 7.400 puana kadar geri çekilen Borsa İstanbul, haftaya sert yükselişle başladı. Haftaya yüzde 0,83 puandan başlayarak son zamanların en hızlı yükselişini kaydeden BIST 100 endeksi açılışta önceki kapanışa göre 47,53 puan artışla ve yüzde 0,60 değer kazanarak 7.993,89 puana çıktı. Açılıştan kısa bir süre sonra yüzde 0.68 yükselişle endeks 8 bin eşiğini yeniden aştı.

Borsa İstanbul yeniden 8 bin eşiğini aştı! Maksimum TL kuralında yeni güncelleme geliyor

BANKACILIK HİSSELERİ YÜKSELİŞTE

Bankacılık endeksi yüzde 0,66, holding endeksi yüzde 0,57 artış kaydetti. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran yüzde 2,41 ile finansal kiralama faktoring oldu.

Analistler, küresel piyasaların, ABD'de enflasyon endişelerinin güç kaybetmeye devam etmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomide yumuşak inişi sağlayabileceğine yönelik beklentilerle pozitif seyrini sürdürdüğünü belirtiyor. 

Bugün ABD'de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, ikinci el konut satışları ve Fed tutanaklarının yanı sıra İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının da yatırımcıların odağında bulunmaya devam ettiğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.000 ve 8.180 seviyelerinin direnç, 7.910 ve 7.770 puanın destek konumunda olduğunu söylüyor.

MAKSİMUM TL KURALINDA GÜNCELLEME

Borsa İstanbul, pay piyasasında işlem görmekte olan sermaye piyasası araçlarına iletilen emir ve kotasyonlarda uygulanmakta olan maksimum emir değeri sınırlarının (maksimum TL kuralı) güncelleneceğini duyurdu.

Açıklamada, emir değeri sınırlarında 1. grubun 4 milyon liradan 10 milyon liraya, 2.grubun 3 milyon liradan 7,5 milyon liraya, 3. grubun 2 milyon liradan 5 milyon liraya, 4. grubun 1 milyon liradan 2,5 milyon liraya, 5. grubun 0,5 milyon liradan 1 milyon liraya ve 6. grubun 0,1 milyon liradan 0,5 milyon liraya çıkarıldığı kaydedildi.

Mevcut durumda temerrüt sıraları için 1 milyon lira olan maksimum emir değeri sınırının 2,5 milyon lira şeklinde güncelleneceği belirtilen açıklamada, Borsa Yatırım Fonları, Gayrimenkul Yatırım Fonu Katılma Payları, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Katılma Payları ve Gayrimenkul Sertifikaları için uygulanan 3 milyon lira sınırının milyon liraya, payları borsada işlem görmekte olan ortaklıkların birincil sıraları için uygulanan 100 bin lira sınırının da 500 bin liraya çıkarıldığı aktarıldı.

Açıklamada, üyelerin testlerini gerçekleştirebilmeleri amacıyla BISTECH üye test ortamında belirtilen değişikliklere ilişkin tanımlamalar yapıldığı ifade edilerek, söz konusu değişikliklerin 2 Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...