Borsa İstanbul için zirve tahmini yükseldi: TL değer kazanacak, BIST 100 11 bin puana çıkacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Dünya
- Güncelleme:
Borsa İstanbul için zirve tahmini yükseldi: TL değer kazanacak, BIST 100 11 bin puana çıkacak

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Dünya

Jeopolitik risklerle 7.500 puan seviyesine geri çekilen Borsa İstanbul için ekonomistlerden yeni zirve tahmini geldi. TL'nin 10 yıl sonra reel değerinin artacağını vurgulayan ekonomistler, BIST 100 için 1 yıllık hedefini 11 bin puana çıkardı.

Rekor üstüne rekor kıran Borsa İstanbul, Orta Doğu'da yaşanan Hamas-İsrail gerginliği ile sert düşüşe geçerken uzmanlardan BİST100 için rekor tahmin geldi. Para politikasının rasyonelleşmesi ile Türk Lirası’nın 10 yıl sonra ilk defa reel bazda değer kazanabileceğini belirten ekonomistler, BİST100 endeksi için 1 yıllık beklentilerini 11 bin puana yükseltti.

BORSA İSTANBUL'DA YATIRIMCI SAYISI 8 MİLYONU AŞTI

Dünya gazatesinde yer alan habere göre, yılbaşından bu yana 47 şirketin halka arzıyla toplam büyüklüğü 60 milyar TL'ye yaklaşan Borsa İstanbul'da 2023’ün başında 3 milyon 790 bin olan pay senedi yatırımcı sayısı 8 milyon 100 bin kişiyi geçti. Seçimlerden bu yana 2 katına yakın artan yatırımcı sayısına dikkat çeken uzmanlar yatırımcı sayısındaki artışta halka arzların etkisini vurguladı. 

TL REEL BAZDA DEĞER KAZANACAK

Yılbaşından bu yana yaklaşık 5 milyon yeni yatırımcının halka arzların etkisiyle borsaya geldiğini söyleyen uzmanlar, son bir yıllık hedefini yükseletti. Ata Yatırım, Ekim 2023 Strateji Raporu’nu yayımladı.

Raporda, Türkiye'nin rasyonel ekonomi politikalarına dönüşünün 2024 yılında somut sonuçlarını vermeye başlayacağına ve bu politikaların ekonomik istikrarı artırarak büyümeye pozitif katkı sağlayacağına dikkat çekildi. Ayrıca para politikasının rasyonelleşmesi ile Türk Lirası’nın 10 yıl sonra ilk defa reel bazda değer kazanabileceği ifade edildi.

EKONOMİSTLER BEKLENTİLERİNİ YÜKSELTTİ

Raporda BIST-100 için 1 yıllık hedefini yüzde 40 yukarı yönlü revize eden şirket 1 yıl sonraki beklentisini 8 bin 400 seviyesinden 11 bin seviyesine çıkardı.

Yeni ekonomi ekibinin ve eylem planının, yabancı yatırımcıların Türkiye'yi yeniden değerlendirmesi konusunda güven getirdiğine değinen Ata Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

“Seçimlerin ardından rasyonel ekonomi politikalarının benimsenmesi, Türkiye'nin oyun planına sadık kalması halinde sürdürülemez makro dengesizlikleri istikrara kavuşturmasına dair güveni artırdı. Yıllar içinde ilk olumlu hamle olarak, CDS seviyelerinde düşüş gerçekleşti ve 3 derecelendirme kuruluşu tarafından kredi notu görünümü nötr seviyesine yükseltildi.

Yeni eylem planındaki hedeflerin gerçekleşmesi halinde hem yerli hem de yabancı yatırımcıların Türk Lirası’na olan güvenini kademeli olarak yeniden geri getireceğine inanıyoruz. Tüm ekonomik göstergeler, artan faiz oranları ortamına rağmen yurt içi tüketimin 2023'te dirençli kaldığını gösteriyor. Türkiye'nin GSYH'sinin 2023'te yüzde 3.8 büyüyeceğini, 2024'te ise yüzde 2.9'a yavaşlayacağını tahmin ediyoruz."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...