BES’te isteyene faizsiz kazanç

Düzenleyen:
BES’te isteyene faizsiz kazanç

Ekonomi Haberleri

Yeni yılda başlayacak olan ve 45 yaş altındaki çalışanların otomatik bireysel emeklilik sistemine dahil edilmesini amaçlayan uygulamada, çalışanlar faizli ya da faizsiz fon seçebilecek.

Buna göre, başlangıç fonunun kurulmasının yetişmemesi durumunda bu fon devreye girene kadar ilk 2 aylık cayma dönemi için ‘likit fon’ veya ‘faizsiz standart fon’ sunulabilecek. Ana paranın korunması sorumluluğu şirkette olacak. 

Fonda katılımcı faizsiz fonu seçerse, birikiminin yüzde 60’ı mevduattı, diğer kalanın en az yüzde 20’lik kısmı 180 gün vadeli devlet iç borçlanma senetlerinde, kalan kısım da ters repoda değerlendirilecek. 1 sene boyunca başlangıç fonunda kalan katılımcı risk-getiri profiline göre herhangi bir tercih yapmazsa direkt olarak standart fona geçilecek. Paranın minimum yüzde 50’si devlet borçlanma senetleri veya kira sertifikaları, minimum yüzde 10’u girişim sermaye fonuyla gayrimenkul yatırım fonunda olacak. Özellikle altyapı projeleriyle emlak sektörünü destekleyecek fonun zorunlu tutulması, fon yöneticileri tarafından sürpriz olarak nitelendiriliyor. Standart fonda maksimum yüzde 30’luk pay hisse senedi, ters repo, kıymetli madenler veya vadeli sözleşmelerde değerlendirilirken maksimum yüzde 40’lık pay mevduat veya katılım hesabında tutulabilecek. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...