BES’te getiriler artacak vatandaş caymayacak

Düzenleyen:
BES’te getiriler artacak vatandaş caymayacak

Ekonomi Haberleri

Fibaemeklilik, piyasa şartlarına göre pozisyon alıp, daha yüksek getiri sağlayacak esnek fonları devreye soktu. Böylece BES’te daha çok kazandığını görecek vatandaş, sistemde kalıcı olacak

Ö. Faruk Bingöl

Türkiye’de yılbaşında başlayan “Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılım” uygulaması meyvelerini veriyor. Geçen yıl sektörde faaliyet gösteren 18 şirket, 6 milyon olan katılımcı sayısını 6,6 milyona ulaştırmıştı. Otomatik katılımın ardından ilk 2 ayda, sisteme 1,8 milyon kişi dahil oldu. Bunların 1 milyonu cayma hakkını kullansa da, iki ayda sistem 800 bin yeni katılımcıya kavuştu. Şimdi sektör temsilcileri, hem BES’te kalanların memnuniyetini artırmak, hem de caymaların önüne geçmek için yeni stratejiler geliştirmeye başladı. Fibaemeklilik’in ocak ayında göreve gelen yeni Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu “Otomatik katılımla ilgili düzenleme ve geçiş süreci çok hızlı oldu. Buna rağmen biz sektör olarak kendi hazırlığımızı yaptık. Altyapıyı kurduk, personelimizi eğittik. Ancak vatandaşa bu sistemi tam anlamıyla anlatamadık. Sisteme dâhil olanlar, bir fona giriyor ve orada kalıyor. Oradaki yıllık getiri, sıfır da olabiliyor. Buradan hareketle, sektörde yeni bir uygulama başlatıyoruz” dedi.
SEÇME HAKKI GELDİ
12 portföy yönetim şirketiyle anlaşarak bir “Fon Market” oluşturduklarını söyleyen Öztürkoğlu, şunları anlattı: BES’e katılanlara seçme hakkı veriyoruz. Bu 12 şirket, en yüksek getiri için rekabet halinde olacak, müşteriler de bunlar arasından seçimini yapabilecek. Kimse artık sürekli aynı ürünü kullanmak ya da değiştirmek için 1-2 yıl beklemek zorunda değil. Hangi fon şirketinin performansını beğeniyorsa, müşteri hizmetlerimizi arayarak, dilediği zaman plan değişikliği yapabilecek. Bu platformdaki portföy şirketleri de, rekabet ortamında en iyi performansı getirmeye daha istekli olacaklar. Çünkü her an yeni müşteri kazanma ve kaybetme ihtimalleri var. Biz geçmişte de müşterilerimizi yönlendirdik ve mevduat getirisinin iki katı kazandırdık. Hayata geçirdiğimiz Fon Market uygulamasında, 18-42 yaş aralığında olanlara daha yüksek riski tavsiye edebileceğiz. Yani hisse senedi ağırlığı bu grupta zaman zaman yüzde 60’ı bulabilecek. 42-52 ve 52 yaş üzeri gruplarda ise, emeklilik dönemi yaklaşacağı için daha az riskli fonlar devreye girecek. Anlaştığımız fonlar arasında, faizsiz sisteme göre çalışanlar da bulunuyor. Böylece hem her kesime hitap edeceğiz hem de yüksek getiri ile memnuniyeti artırıp, sistemde kalıcılığı sağlayacağız.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...