BES’te biriken para 50 milyara dayandı

Düzenleyen:
BES’te biriken para 50 milyara dayandı
Ekonomi Haberleri

Haziran sonu itibarıyla Bireysel Emeklilik Sisteminde katılımcı sayısı 6 milyon 358 bini aştı. Biriken fon tutarı 48.2 milyar liraya ulaştı

İnsanların emeklilik dönemlerinde refah seviyelerinin düşmemesi ve yurt içinde uzun vadeli tasarruf seviyesinin yükselmesi için hayata geçirilen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) büyümeye devam ediyor. Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre haziranın son haftasında BES'teki katılımcı sayısı, yıl başına göre yaklaşık yüzde 5 artarak 6 milyon 358 bini aştı. Biriken fon tutarı 48.2 milyar liraya ulaştı. Söz konusu tarih itibarıyla devlet katkısı da 6.2 milyar lira oldu. Sistemden emekli olanların sayısı ise 36 bin 358'i buldu.

'OTOMATİK'LE BÜYÜYECEK
Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, BES'in, devlet katkısı uygulamasının başlamasıyla yüksek büyüme trendini devam ettirdiğini, devlet katkısı dahil fon büyüklüğünde 54.3 milyar liraya ulaşıldığını kaydetti. Eroğlu, "Otomatik katılımın devreye girmesiyle BES’in kapsamı artacak, ülkemizin tasarruf seviyesine de olumlu katkı sağlanacaktır. Geniş kitlelere ulaşılması ve kişileri sistemde uzun süre kalmaya teşvik etmek için sistemin yapısının efektif bir şekilde oluşturulması önem taşımaktadır. Sistemin iyi kurgulandığı ülkelerde beklenen gelişimin sağlandığı görülmektedir" diye konuştu.

KIDEM DEVREYE GİRMELİ
Otomatik katılım modelinin işveren katkısı olmadan hayata geçirilmesi durumunda istenen sonuçların yakalanamayacağını ve Türkiye'de otomatik katılım modelinin, işverenin katkı yapacağı şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti: "Bu yıl gerçekleşen asgari ücret artışının işverenlere getirdiği yük de göz ardı edilmemeli. Kıdem tazminatının sisteme entegre edilmesi yerinde bir uygulama olacaktır. Böylelikle işverenlere ek bir maliyet getirilmeden, çalışanlar için cazip bir model oluşturulacak. Neticede sisteme katılım ve uzun süre kalma oranı artacak."

EN ÇOK KATILIM 35-44 YAŞ ARASI
BES'te en fazla katılımcının yerleşik olduğu şehir, 1 milyon 797 bin kişi ile İstanbul... Yaşlara göre dağılımına bakıldığında, büyük çoğunluğu 2 milyon 159 bin kişi ile 35-44 yaş aralığındakiler oluşturuyor. Katılım, 25 yaş altındakilerde 392 bin, 25-34 yaş aralığındakilerde 1 milyon 945 bin, 45-55 yaş aralığındakilerde 1 milyon 383 bin  düzeyinde gerçekleşti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...