Başbakan Yıldırım'dan iki büyük müjde!

Düzenleyen:
Başbakan Yıldırım'dan iki büyük müjde!

Ekonomi Haberleri

Haziran 2016 sonundan itibaren ödeme zorluğuna düşen 7,2 milyon vatandaş için sigorta primi ve vergide yeniden yapılandırmaya gidilecek. Beyaz eşyada ‘sıfır’a çekilen ÖTV ile mobilyadaki yüzde 10’luk vergi indirimi, konuttaki gibi eylül sonuna kadar devam edecek

Başbakan Binali Yıldırım, esnaf ve tüketiciye iki önemli müjde verdi. Yıldırım, 30 Haziran 2016’dan sonra ödeme zorluğuna düşen esnaf ile vergi mükellefleri için sigorta primi ve vergide yeniden yapılandırmaya gideceklerini, beyaz eşya ve mobilyadaki KDV indiriminin ise konutta olduğu gibi eylül ayı sonuna kadar uzatıldığını açıkladı. Beyaz eşya ve mobilyada vergi indirimleri 30 Nisan’da sona erecekti. Hem beyaz eşya hem de mobilya sektörü bir süredir vergi indirimlerinin devamını istiyordu. 3 Şubat’ta yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla buzdolapları, bulaşık ve çamaşır makinaları, klimalar, ütü, elektrikli süpürgeler ile küçük ev aletleri gibi ürünlerde yüzde 6,7 olan ÖTV sıfırlanmış, mobilyada yüzde 18 olan KDV de yüzde 8’e düşürülmüştü. 

VERGİYİ 800 MİLYON TL ETKİLEYECEK
Başbakan Binali Yıldırım’ın verdiği müjdelerin ayrıntılarını paylaşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, beyaz eşya ve mobilyada yapılan indirimlerin piyasalarda önemli bir canlılığı beraberinde getirdiğini belirterek “Üç aylık sürede bu yapmış olduğumuz ÖTV ve KDV indirimlerinin bize net maliyeti 350 milyon lira civarındaydı. Şimdi biz bunu 30 Eylül tarihine uzatıyoruz, bu durumda yaptığımız hesaplamalara göre bunun vergi gelirlerine net olarak toplam 800 milyon civarında bir etkisi olacak. Ben inanıyorum ki bu indirimler ekonomiyi genel anlamda canlandıracak hem istihdam sağlayacak hem üretimi artıracak hem de piyasada yüzleri güldürecek ve bunun işaretlerini de alıyoruz” dedi. 

47 MİLYAR LİRALIK YAPILANDIRMA
Başbakan’ın ikinci önemli açıklamasının bütün işletmeleri ve vergi mükelleflerini ilgilendirdiğine dikkati çeken Ağbal “En son yapmış olduğumuz Yeniden Yapılandırma Kanunu 2016 Haziran ayına kadar olan vergi ve prim borçlarını kapsıyordu, hâlbuki o tarihten sonra Temmuz ayında alçak bir darbe girişimi bu ülke yaşadı. Ekonomide bir miktar tabii yavaşlama oldu ve bu da mükelleflerimizin özellikle 2016’nın ikinci yarısında vergi ve prim ödeme kabiliyetlerini bir miktar aşağıya çekti. Ekonomiye bu yolla da destek olmak amacıyla yeniden yapılandırma süresini 2016 Haziran’ından 2017 Mart ayı sonuna çekmek istiyoruz. Kanun tasarısını arkadaşlarımız hafta sonu hazırladılar, inşallah hızlı bir şekilde onu da Meclis’e göndereceğiz” diye konuştu. 
Yapılandırmanın yaklaşık 7 milyon 200 bin vatandaşı ilgilendirdiğini kaydeden Bakan Ağbal, daha önce 2016 Haziran ayı itibarıyla yeniden yapılandırma kanununa başvuran vatandaşların, 2017 Mart ayına kadar olan dönemde de vergi ve prim borcu varsa, önce yaptığı başvurularını tekrar güncelleyeceklerini, bu dönemi de kapsayacak şekilde tekrar yeniden yapılandırmalarını yapacaklarını söyledi. Ağbal, şöyle konuştu: Peşin ödeme indirimi geçen defa yapmıştık, yeniden yapılandırma bakımından yine aynı o bütün uygulamalar bu dönemde devam edecek. Bir de 2016 Haziran’dan önceki dönemlerden vergi borcu olmayan, prim borcu olmayan ama 2016 Temmuz’undan sonra ilk defa vergi borcu ve prim borcu olan vatandaşlarımız da bu uygulamadan yararlanacaklar. Böylelikle yaklaşık 47 milyar lira tutarındaki vergi alacağını yapılandırmış olacağız.”

Mobilya satışları yüzde 40 arttı
Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, mobilyada KDV indiriminin başladığı şubattan itibaren satışların yüzde 40 arttığını belirterek “Sektör son yıllarda ötelenmiş alımlarla iç pazarda geçen yılın aynı dönemine göre en az yüzde 30 büyür” dedi. 

Vergi indirimi kalıcı olsun
Mobilya Sanayi İş Adamları Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, indirim kalıcı olursa satışlarda yüzde 25’lik artış  olacağını söyledi. Yanıkçıoğlu, şunları kaydetti: Sektördeki yüzde 60’lara varan kayıt dışılığın önüne geçilmesi için yüzde 8 KDV’nin kalıcı olmasını istiyoruz.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...