Bakanlık harekete geçti: İhracat bedelleri için Afrika'ya istisna yolda

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakanlık harekete geçti: İhracat bedelleri için Afrika'ya istisna yolda

Ekonomi Haberleri

Ticaret Bakanlığı, ihracat bedellerinin yurda getirilmesi için kolaylık sağlayacak. Talepleri göz önüne alan bakanlık, Afrika ülkelerine istisna için çalışma başlattı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Ekonomi yönetimi ticaret ve yatırım için uluslararası temaslara hız verirken, ihracatçıların ihracat bedellerini Türkiye’ye getirmesi için sağlanan kolaylığın kapsamı da genişliyor.

Mevzuata göre, fiili ihracatı gerçekleştirilen işlemlere ilişkin ihracat bedellerinin yurda getirilme süresi, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemiyor. Bedellerin ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin yurda getirilmesi esas. Ancak Afganistan, Angola, Belarus, Fildişi Sahili, Filistin, Kamerun, Kenya gibi 31 ülkeye, ihracat bedelinin yurda getirilmesindeki süre için istisna tanınmış durumda.

180 GÜN ŞARTI SIKINTINA NEDEN OLDU

Edinilen bilgiye göre; 180 gün şartı, istisna tanınmayan bazı ülkelerde sıkıntıya neden oldu. İhracatçı firmalardan, konuya ilişkin olarak Ticaret Bakanlığına dilekçeler geldi. Firmalar; Kongo Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mali ve Güney Sudan’ın sahip oldukları doğal kaynaklar, tarım ürünleri ve diğer sektörlerdeki potansiyelleri ile son yıllarda önemli ticaret partnerleri haline geldiklerini ancak bankacılık sisteminin gelişmemiş olması sebebiyle anılan ülkelere gerçekleştirilen ihracata ilişkin bedellerin yurda getirilmesinde sorunlar yaşandığını Bakanlığa iletti. Firmalar, bu 4 ülkenin de istisna tanınan ülkeler arasına eklenmesini talep etti. Talepleri dikkate alan Ticaret Bakanlığının, konuyla ilgili çalışma başlattığı öğrenildi.

İHRACAT DESTEKLERİ DE DEVAM EDİYOR

Körfez ülkeleri başta olmak üzere, birçok bölgeyle yatırım ve ticaret hacminin artırılması için çalışmalar devam ederken, ihracatın önünü açan uygulamalar da devam ediyor. Halihazırda ihracat destekleri uygulanıyor.

Yeni ihracat pazarları için düğmeye basan Ticaret Bakanlığı, bu yıl için 51 ‘hedef ülke’ belirlemişti. Belirlenen hedef ülkeler için pazara giriş belgesi desteği, yurt dışı marka tescil desteği, yurt dışı fuar desteği, yurt dışı şirket ve yurt dışında yerleşik şirkete ait marka alım desteği, tanıtım desteği ve ihracat konsorsiyumu desteği gibi 26 ayrı destek kalemini devreye almıştı. Söz konusu destek oranları, Ticaret Bakanlığınca belirlenen hedef ülkelere yönelik giderler için 20 puana kadar yükseltilebiliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...