Bakanlık el koydu: ‘Çipli beton' usulsüzlüğü yakalattı

- Güncelleme:
Bakanlık el koydu: ‘Çipli beton' usulsüzlüğü yakalattı

Ekonomi Haberleri

Elektronik Beton İzleme Sistemi (Çipli Beton) dört yıldır devrede. Şehircilik Bakanlığı, ASELSAN’ın geliştirdiği yazılımla sektörü takip ediyor. Yaklaşık beş ay önce istismara kalkışan firma anında kendini ele verdi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - 2019’dan beri uygulanan Elektronik Beton İzleme Sistemi (Çipli Beton) uygulamasında usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. TBMM Deprem Komisyonunda milletvekillerine bilgi veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, manipülasyon tespit edildikten sonra duruma engel olunduğunu anlattı.

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, 2019’dan beri uygulamada olan Çipli Beton Uygulamasında istismar yaşandığına dikkat çekti. AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu da “Bütün denetçilerin e-Devlet şifreleri, yapı denetim firmalarının elinde. Ellerinde hazır kaşe, imzaları var. O şekilde, denetçiler e-Devlet şifrelerini bile vermişler firmalara” sözleri ile yapılan usulsüzlük hakkında bilgi verdi.

AK Partili milletvekillerinin sözleri üzerine açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan da inşaat sektörünün her taraftan manipüle etmeye uğraştığı bir sektör olduğuna işaret ederek “Manipülatörler ya da istismarcılar, nerede bir gedik açmaya çalışıyorsa orayı basarak kapatmaya çalışıyoruz. Çipteki istismarı ben size söyleyeyim: e-Devlet şifresiyle, T.C. kimlik numarasıyla Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID) sistemine giriş yapılıyor. Denetçi ona göre bakıyor. T.C. kimlik numarasının birbirine verildiğini duyduk. Bu hiç beklenmeyecek, hiç düşünülmeyecek bir şeydir” dedi.

Durumun tespit edildiğini ve tedbir alındığını ifade eden Aslan, şöyle konuştu: Bu, 5-5,5 ay öncesinin olayı. Buna ASELSAN’la birlikte çok farklı bir sistem getirdik. Sadece koordinat atama değil, IP atama gibi; adamın kendi telefonu oraya giriş yaptığında o neredeydi, bunu anlayacak bir sistem geliştirdik. Çok kısa bir süre önce, yanılmıyorsam bir ay önceydi, bu sistemi devreye koyduk. O manipülatörlüğü, o istismarı kapattık.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...