Bakan Mehmet Şimşek: 2026 yılında rahatlayacağız

- Güncelleme:
Bakan Mehmet Şimşek: 2026 yılında rahatlayacağız

Ekonomi Haberleri

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon oranlarındaki yükselişin yılbaşında pik yapacağını, bu tarihten sonra ise düşüş eğilimine girileceğini söyledi. Şimşek, asıl rahatlama için ise 2026 yılını işaret etti.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti yönetimine yaptıkları sunumda ekonomideki son gelişmeler, ek vergiler ve enflasyon oranları ile ilgili açıklamalarda bulundular. Edinilen bilgilere göre, Bakan Mehmet Şimşek, kamuoyuna eleştiri konusu olan ek MTV, KDV ve ÖTV artışlarına ilişkin “Depremin maliyeti tahminlerin de üzerinde bir rakama ulaşıyor. Ek vergileri mecburen getirdik. Cumhurbaşkanı’mız da itiraz etti ama bunları yapmak zorundaydık” dedi. Yeni bir vergi artışının düşünülmediğini de belirten Şimşek, bu ay içinde hazinenin yüklü miktarda borç ödemesi bulunduğunu hatırlattı ve “Ağustos bizim için zor geçecek” diye konuştu.

Enflasyondaki artışın yılbaşında pik noktayı göreceğini, bu tarihten itibaren ise düşüş eğilimine gireceğini belirten Şimşek, asıl rahatlamanın 2026’da olacağını söyledi.

DOLAYLI VERGİLERİN PAYI YÜKSEK

Bütçedeki vergi gelirlerinin büyük oranda dolaylı vergilerden oluştuğunu hatırlatan Şimşek doğrudan vergi gelirlerinin artması için beyana dayalı bir vergi sisteminin olması gerektiğini söyledi. “Türkiye’de denetlemezsen, doğrudan vergilerde vergi kaçağını bulamıyorsun” diyen Şimşek, İngiltere’de uygulanan vergi sisteminden örnekler verdi. Şimşek “Ben önceki bakanlığım döneminde bu konuda bir hazırlık yaptım ama uygulamaya girmedi. Bana ‘Dolaylı vergileri kaldırın’ denirse, hemen bir yıl içinde yeni sisteme geçeriz” ifadelerini kullandı. Şimşek’in bu önerisine AK Parti kurmaylarından da destek geldiği öğrenildi.

OECD İLE TÜRKİYE TERS ORANTILI

Bu arada, OECD üyesi diğer ülkelerdeki dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payında Türkiye ilk sırada geliyor. OECD genelinde gelir, kâr ve sermaye gelirlerinden alınan doğrudan vergilerin payı ortalama yüzde 11,2 düzeyinde olurken, Türkiye’de bu oran yüzde 5,5 civarında kalıyor. Türkiye’de vergi gelirlerinin yüzde 65’den fazlası dolaylı vergilerden oluşuyor. OECD ülkelerinde ise bu oran yüzde 35-40 civarında.

KAMUDA TASARRUFTAN TAVİZ YOK

Öte yandan, AK Parti kurmaylarının kamuda israfın önlenmesi ve daha fazla tasarruf tedbiri alınmasına yönelik sözlerine karşılık olarak, Şimşek bu konuda yayınlanan genelgeyi hatırlattı. Şimşek “Kamuda tasarruf konusunda da taviz verilmeyecek. Yakından takip edeceğiz. Tüm kurumlar bu konuda uyarıldı. Herkes tasarruf edecek” cevabını verdi.

AVRUPA ÜLKELERİNDEN FON GİRİŞİ BEKLİYORUZ

AK Parti yönetimine yaptığı sunumda Şimşek, yabancı yatırımlar konusunda Körfez ülkeleri ile gerçekleştirilen iş birliklerinin önemli olduğunu, Avrupa ülkelerinden de fon girişi beklediklerini söyledi. Şimşek “Körfezden geliyor ama Avrupa bizim ne yapacağımızı biraz daha gözlemlemek istiyor. Önümüzdeki süreçte Avrupa’dan da yabancı sermaye girişi bekliyoruz” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...