Avrupa’nın gaz güvenliği Türklere emanet

- Güncelleme:
Avrupa’nın gaz güvenliği Türklere emanet
Ekonomi Haberleri

Kalyon Holding’in yaklaşık iki yıl önce ihalesini kazandığı Romanya Podişor Doğalgaz Boru Hattı projesinde start verildi. 500 milyon avroya mal olması beklenen proje ile Türkiye’nin Sakarya gaz sahasına yakın alanda çıkarılan Rumen gazı Avrupa’ya ulaştırılacak

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Türk müteahhitlik firmaları Avrupa’nın en kritik altyapı projelerine damga vuruyor. Son olarak iki yıl önce Romanya’nın Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesini kazanan Kalyon Holding ve Romanya’nın kamu şirketi SNTGN TRANSGAZ arasında atılan imzalar ile projeye start verildi. Karadeniz kıyısından başlayan 308 kilometre uzunluğundaki hat Avrupa’nın gaz arzında kritik rol oynayacak. 500 milyon avroya mal olması beklenen proje aynı zamanda Avrupa’nın en büyük inşaat projelerinden biri olan özelliği taşıyor. 

AZERİ GAZI PODİŞOR’A BAĞLANACAK

Bükreş’te Başbakanlık binasında düzenlenen imza töreninde konuşan Kalyon İnşaat İcra Kurulu Üyesi Serdar Över, “Attığımız imza ile karada inşasına başladığımız boru hattı projemizi, en ileri teknoloji ile hayata geçireceğiz. Üç ay sonra ilk kaynağı yapmayı, 24 içerisinde de tamamlamayı planlıyoruz” dedi. Över, 308 kilometre uzunluğundaki hattın, BRUA koridoru ile birleşeceğini belirterek, “BRUA koridoru; Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya üzerinden geçen Avrupa’nın enerji güvenliği açısından çok önemli bir koridoru. Boru hattımız sayesinde Türkiye’nin Sakarya gaz sahasına yakın bir alanda çıkarılan Rumen gazı Avusturya’ya ulaşabilecek. Ayrıca hat ilave Hazar gazının TANAP ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasını sağlayacak” diye konuştu. 

Avrupa’nın gaz güvenliği Türklere emanet
Karadeniz kıyısı - Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu, Romanya Enerji Bakanı Sebastian Burduja, SNTGN Transgaz Genel Müdürü Ion Sterian ve Kalyon İnşaat İcra Kurulu Üyesi Serdar Över’in katılımıyla Bükreş’te Başbakanlık binasında imzalandı.

ROMANYA’NIN GAZ İHTİYACININ YARISINI KARŞILAYACAK

SNTGN Transgaz Genel Müdürü Ion Sterian ise Romanya ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin ve iş birliğinin yıllar öncesine dayandığını belirterek, “Şimdiye kadar çok güzel çalışmalar gerçekleştirdik. Romanya’da özellikle altyapı alanında Türkiye’den ihale kazanan çok sayıda firma bulunuyor. Bizim projemizde ise Kalyon Holding, Avrupa’dan 4 firmanın katıldığı ihaleyi, tüm kriterleri karşılayarak kazandı. Bu doğalgaz boru hattı Avrupa’nın halihazırda en büyük boru hattı projesi. Yıllık 12 milyar metreküpü aşkın kapasiteye sahip olacak hattan taşınacak gaz ile Romanya’daki tüketimin yaklaşık yüzde 45’i karşılanacak” ifadelerini kullandı. Sterian, Kalyon Holding ile sözleşmenin Şubat 2021’de imzalandığını, bugün ise projenin başlaması için imzaların atıldığını vurguladı. 

1200 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Karadeniz Kıyısı - Podişor Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, AB’nin Kasım 2015 tarihli Avrupa Komisyonu Ortak Fayda Listesi Projeleri kapsamında hayata geçirilirken; projenin gerek Romanya gerekse de AB açısından stratejik bir öneme sahip olduğu belirtiliyor. Bu paralelde enerji pazarı entegrasyonu, sürdürülebilirlik ve enerji arzı güvenliğine kayda değer katkı yapan ve enerji koridoru oluşturmak için gerekli olan projeler, AB Komisyonu tarafından “Ortak Fayda Listesi Projeleri” olarak değerlendiriliyor. 1.200 kişinin istihdam edileceği proje kapsamında ayrıca, Kalyon Holding tarafından yaklaşık 100 bin ton ağırlığında çelik boru tedarik edilmesi söz konusu olacak. Aynı şekilde 20 adet vana istasyonu, enerji temini, katodik koruma ve fiber optik imalatları da yer alıyor. 

RUS BAKAN: TÜRKİYE BİR AN EVVEL GAZ MERKEZİ OLMALI

Rusya Enerji Bakanı Nikolay Şulginov, St. Petersburg Ekonomi Forumu’nda Türkiye’de kurulması planlanan gaz merkezi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şulginov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasına dair sunduğu projenin üzerinde Türkiye’de şubat ayında meydana gelen deprem felaketi sebebiyle çok durulamadığını belirtti. Şulginov, “Deprem sebebiyle bir trajedi yaşandı. Bu konuyu konuşmanın zamanı değildi. Şimdi bu konuyu ele alışımız yeni bir seviyeye çıkacak” ifadelerini kullandı. Şulginov, “Enerji Bakanlığı’nın beklentisi, Türkiye’de gaz merkezi kurma planının uygulanma aşamasının hızlanması yönünde” dedi. İHA 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Yusuf19 Haziran 2023 16:11

Ülkeye hayirli olsun diyarbakır Erganili ve hatayli kaynakcilarda hayırlı olsun

Sonraki Haber Yükleniyor...