ATM'de kartsız dönem

ATM'de kartsız dönem

Ekonomi Haberleri

Üzerinde herhangi bir kart okuyucu ve tuş takımı bulunmayan İşCepMatik cihazları Bankamatik'lerin yerini almaya hazırlanıyor.

Ekonomi Servisi 
İş Bankası “yeni nesil dijital Bankamatik” olarak adlandırdığı İşCepMatik ile ATM'lerde kredi kartını kaldırdı. Yeni teknoloji ile İş Bankası müşterileri cep telefonlarını kullanarak üzerinde herhangi bir kart okuyucu ve tuş takımı bulunmayan İşCepMatik cihazları üzerinden bankacılık işlemlerini yapabilecek. İşCepMatik projesini yerli üretici DGI Works ile birlikte yaklaşık iki yıllık bir sürede hayata geçirdiklerini belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, beacon (düşük seviyeli Bluetooth enerji standardı ile çalışan konum tabanlı kablosuz etkileşim) ve QR kod teknolojilerini kullanan teknolojinin bir ilk olduğunu söyledi. Aran, “Türkiye'nin her yerine dağılmış, sayıları 6.500 adede yaklaşan bankamatik cihazımızın artık dijital değişim sürecinde yeni bir aşamaya geçme zamanı gelmişti. Bu nedenle bankamatiklerimizi dijitalleştirme yolunda ilk adımı atmış bulunuyoruz” dedi. Aran, İşCepMatikleri kuracakları yerleri ilk aşamada dijital değişim programlarına uygun olarak üniversiteler, oteller, hastaneler, sinemalar ve şubeler arasından seçtiklerini, kurulumlar sonrasında hem müşterilerin deneyimini hem de cihazların performansını sahada gözlemleyerek iyileştirme fırsatlarını değerlendireceklerini ifade etti. Bankamatik'lere kıyasla çok daha az yer kaplayacak İşCepMatik cihazlarını 2016 ve 2017 yıllarında yaygınlaştırmayı planladıklarını vurgulayan Aran, “Bu yolla daha önce Bankamatik'lerin boyutları sebebiyle giremediğimiz dar mekânlara da girmeyi ve müşterilerimize daha da yakın olmayı hedefliyoruz. CepMatik cihazlarını gelecek 6 ay içinde 40 noktada konumlandıracağız. 2 ay boyunca da 2 bin 500 bankamatik cihazını beacon teknolojisiyle donatılacak. Müşterilerimizin İşCepMatiklerimize göstereceği ilgi doğrultusunda 2018 yılından itibaren de Bankamatik'lerimizi kullanım ömürlerine göre İşCepMatiklerle yenilemeyi düşünüyoruz” diye konuştu. Bankamatik kartlarının ortadan kalmasının 2020'yi bulacağını dile getiren Aran, diğer bankaların da yerli üretim cihazları tercih etmeleri durumunda her yıl 100 milyon dolar seviyesinde tasarruf sağlanabileceğine dikkat çekti. 
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR? 
Müşteriler cep telefonlarından İşCep uygulamasına giriş yaptıktan sonra “Para Çekme” işlemini tıklıyor, para çekeceği hesabını seçiyor, ihtiyacı olan tutarı giriyor ve cep telefonunu İşCepMatik cihazının önündeki “beacon” alanına yaklaştırıyor. Ardından cihaz İşCep'ten girilmiş olan tutarı müşteriye sunuyor. Beacon teknolojisiyle para çekmek için cep telefonunun Bluetooth fonksiyonunun açık olması yeterli oluyor. İşCepMatik ile para yatırma özelliğinin ise kısa bir süre sonra kullanıma sunulması planlanıyor.  


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...