Asrın felaketinin üzerinden 6 ay geçti: Depremzede sanayici destekle ayağa kalkıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Asrın felaketinin üzerinden 6 ay geçti: Depremzede sanayici destekle ayağa kalkıyor

Ekonomi Haberleri

Depremlerin ardından bölgede 18 sanayi alanı ilan edilirken, buraya yapılacak tüm yatırımlar 6. Bölge teşviklerinden faydalandırıldı. KOSGEB aracılığıyla 4.434 işletme 1,5 milyar liralık kredi kullandı. Verilen desteklerle toparlanma sürecine giren bölge sanayicisi, yatırım ve istihdamı daha da artıracak ‘Süper Teşvik’ istiyor.

Kahramanmaraş merkezli depremin 6. ayı geride kalırken, ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan bölgenin sanayi ve üretiminin ayağa kaldırılması için çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Yeni OSB alanlarının belirlenmesi, en üst seviye teşvik olarak nitelenen 6. bölge teşviklerinin tüm deprem bölgesine uygulanması gibi uygulamalar birbirini izliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, OSB’ler ve bölge sanayicisinin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yapıldı, 3.834 hektar büyüklüğünde 18 yeni sanayi alanı ilan edildi. Bölgeye yapılacak tüm yatırımlar, en üst teşviklerden olan 6. bölge teşviklerinden faydalandırıldı. KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı ile 4.434 işletme kredi kullandı, kredi hacmi 1,5 milyar liraya ulaştı.

● Teşvik uygulamaları kapsamında Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elâzığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa ile Sivas’ın Gürün ilçesindeki yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinin süresi, herhangi bir talebe gerek olmaksızın 3 yıl uzatıldı.

● 61,3 milyar lira yatırım büyüklüğüne sahip ve 25 bin kişiyi aşkın istihdam sağlayacak 479 yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Cazibe Merkezleri Programı dönüşümü yapılan 70 yatırım teşvik belgesi için 41,7 milyon lira faiz desteği ödemesi yapıldı.

'SÜPER TEŞVİK' TALEBİ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, iş dünyasının faizsiz kredi, çek sürelerinin uzatılması, vergi ve prim borçları ile bankalara olan borçların ertelenmesi ve yapılandırılması gibi taleplerinin birçoğunun karşılık bulduğunu söyledi.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu da 6. bölge teşviklerinden faydalanan ve depremden hasar görmeyen illerin büyük potansiyelli sanayi şehri olma yolunda ilerlediğini belirterek, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep ile Nurdağı ve İslahiye ilçelerini kapsayan ‘Süper Teşvik’ bölgesi şeklinde geçici bir paket oluşturulabileceğini dile getirdi.

Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy ise “İlimizde işverenler için kredi imkânlarının sağlanması, yıkılan iş yerleri için yenilerinin yapılma çalışmaları, devlet tarafından sağlanan desteklerin sürelerinin uzatılması öncelikli ihtiyaçlarımız arasında” diye konuştu.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu da “Tekstil İhtisas OSB için şantiye kurulum çalışmaları başladı. Şu anda 3.500 dönümlük saha yatırımcıya açılmış durumda. OSB’mizin, hayata geçmesi beraberinde yeni istihdamı getirecek” ifadelerini kullandı.

‘YERİNDE DÖNÜŞÜM’E 155 BİN 293 BAŞVURU 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde şu ana kadar 180 bin konutun ihalesini tamamlayarak çalışmalara başladıklarını söyledi. ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine başvuruların her geçen gün arttığını ifade eden Özhaseki, “Başvuru sayısı şu an itibarıyla 132 bin 394’ü konut, 22 bin 899’u iş yeri olmak üzere toplam 155 bin 293’e ulaştı. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inşallah bir yıl içerisinde 319 bin toplamda da 680 bin konutumuzu inşa ederek afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz” dedi.

KOSGEB'E BORÇLAR SİLİNDİ

KOBİ’lerin toparlanması için işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 borçları ile hayatını kaybeden ya da iş göremez durumdaki işletme sahiplerinin tüm borçları silindi. Kredi ve destek geri ödemeleri 1 Ocak’a kadar başvuru ve yeni teminat alınmaksızın faizsiz ertelendi. 4.434 işletme 1,5 milyar lira kredi kullandı. Bu kredilerin 360 milyon liralık faiz giderini KOSGEB karşıladı. KOBİ’lerde çalışanların barınma ihtiyacı için KOSGEB 48 işletmeye ayrıca 6 milyon lira katkı sağladı. Hasar onarımı için 36,3 milyon TL ödeme yapıldı.

11 İLDE 470 PROJEYE DESTEK

KOBİ Gelişim Destek Programı ile 11 ilden 470 projeye 570 milyon 394 bin 857 lira destek sağlanmasına karar verildi. Desteklenme kararı alınan projelerle bölgede 764 yeni istihdam sağlanması ve 656 milyon 542 bin 500 lira yatırım hacmi oluşturulması öngörülüyor. Öte yandan TÜBİTAK, bölgedeki binlerce öğrenci ve araştırmacıya da karşılıksız maddi destek sağladı. Bölgede ikamet eden bursiyerlere karşılıksız 3 aylık bursları toplu hâlde ödendi.

HAVALİMANI İÇİN 75 MİLYON

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bölgede zarar gören havalimanları için 75 milyon 179 bin lira harcama yapıldığını, 2.098 vagonla deprem bölgesine insani yardım, iş makinesi, konteyner, kömür gibi ihtiyaç taşındığını anlattı. Uraloğlu, 6 Şubat-30 Nisan’da gerçekleştirilen seferlerin ücretsiz yapıldığını ifade ederek, 3 milyon 57 bin 804 yolcunun tahliyesinin sağlandığını söyledi.

Asrın felaketinin üzerinden 6 ay geçti: Depremzede sanayici destekle ayağa kalkıyor

11 İLE ÖZEL 5 KALKINMA BÖLGESİ

28 Mart’ta Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Programı ilan edildi. Depremden etkilenen 11 ilde 5 kalkınma ajansı hayata geçirildi. Bunlar, İpekyolu, Doğu Akdeniz, Fırat, Karacadağ ve Çukurova adlarıyla çalışmaya başladı. Programa toplamda 1 milyar liralık kaynak tahsis edildi.

Yatırım bütçesi 908 milyon lira olan 47 proje bakanlıkça onaylandı, projelere 740 milyon lira destek sağlandı. İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından 6 proje Gaziantep’te, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansınca 8 proje Hatay’da gerçekleştiriliyor. Fırat Kalkınma Ajansınca Malatya’da 13 proje, Çukurova Kalkınma Ajansınca Adana’da 4 proje, Karacadağ Kalkınma Ajansınca Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 9 proje uygulanıyor.

SOSYAL GELİŞMEYE 60,4 MİLYON LİRA

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında kalkınma ajansları aracılığıyla 14 proje desteklendi. Bütçesi 60,4 milyon lira olan 14 proje Bakanlıkça onaylanırken, projelere sağlanan destek miktarı 42,6 milyon lira oldu. Cazibe merkezlerini desteklemek için de 2 ilde 129,3 milyon lira destekle 3 proje için çalışma hızlandı.

Sosyal Girişimcilik Güçlendirme ve Uyum projesi kapsamında 14 projeye 2 milyon 437 bin avro destek uluslararası kaynaklarca sağlandı. Uluslararası hibe programlarıyla 2,6 milyon avro bütçeli istihdam hibe programı başlatıldı. Kooperatiflere asgari 40 ile 200 bin avro hibe sağlanacak.

SANAYİYE 21 MİLYARLIK YATIRIM

Bakanlık, 3.834 hektar büyüklüğünde 18 sanayi alanı ilan etti. Bu alanlardaki yatırımlara acilen 2 milyar 533 milyon lira ödenek sağlandı. Kahramanmaraş Pazarcık Sanayi Sitesi’nde 142, Gaziantep Islahiye Sanayi Sitesi’nde 80 ve Malatya Yeşilyurt Sanayi Sitesi’nde 714 iş yeri yapım işi başlatıldı. 11 ilde 25 OSB ve 13 sanayi sitesi projesi olmak üzere yaklaşık 21 milyar liralık 38 proje Bakanlık yatırım programında yer alıyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...