Asgari ücrete zam için taban teklif belli oldu: İşçi temsilcisi Türk-İş'ten 14.025 TL açıklaması geldi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi,
- Güncelleme:
Asgari ücrete zam için taban teklif belli oldu: İşçi temsilcisi Türk-İş'ten 14.025 TL açıklaması geldi

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi,

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını temsil eden Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 11 Aralık'ta yapılacak ilk toplantı öncesinde taban teklifi açıkladı. Açlık sınırına dikkat çeken Atalay, 14.025 TL'ye dikkat çekti.

Özel sektörde çalışan milyonlarca yaklaşık 8 milyon asgari ücretli için yeni zam süreci başlıyor. Temmuz ayında yapılan yüzde 34 oranında zammın ardından 2024 yılında özel sektörde uygulanacak asgari tutardaki maaş Aralık ayı içerisinde yeniden belirlenecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısını yapacağı tarih belli olurken, masada işçi tarafını temsil edecek Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Genel Başkanı Ergün Atalay'dan dikkat çeken açıklama geldi. Atalay, zam pazarlığı için taban tekliflerini açıkladı.

TÜRK-İŞ MASAYA EN AZ BU RAKAMDAN OTURACAK

Asgari ücret toplantısı öncesinde Türk-İş 24'üncü Olağan Genel Kurulu'nda güven tazeleyerek yeniden başkan seçilen Ergün Atalay, zam pazarlığına 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak açıklanan rakamlar üzerinden başlayacaklarını söyledi. NTV'ye konuşan Atalay, asgari ücretin bu rakamın üzerinde olması gerektiğini vurgulayarak, "Zam devam ettiği için bırakın sene sonunda insan 3 ay bu ücret ile idare edemiyor" dedi.

"Açlık sınırından bir pazarlık olmaz." diyen Atalay, Türk-İş tarafından açıklanan Kasım ayı 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasında yer alan rakamlara işaret etti. Atalay raporda yer alan 14 bin 25 TL'lik açlık sınırının üzerinde bir pazarlık olacağını kaydetti.

HAK-İŞ'İN DE KIRMIZI ÇİZGİSİ AÇLIK SINIRI

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da 2024 zammı için tek işçinin değil, 4 kişilik bir ailenin masrafı hesaplanması gerektiğini dile getirdi.

Arslan, "Yüksek enflasyon ve refah payı, milli gelirden kaybettiklerimizin ilave edildiği büyüme hızının da yansıtıldığı 4 kişilik bir işçi ailesinin asgari ihtiyaçlarını sağlayacak bir asgari ücret bizim için yeterli." diye konuştu.

AÇLIK SINIRI 14 BİN TL'Yİ AŞTI

Türk-İş'in 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasına göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı ya da kamuoyunda bilinen ismiyle açlık sınırı Kasım ayı itibariyle 14 bin 25 TL’ye yükseldi. Yoksulluk sınırı olan gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise 45 bin 686 TL’ye çıktı.

Türk-İş'in Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na sunması beklenen bir diğer veri olan bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de Kasım ayında yükseldi. Ekim ayında 17 bin 803 TL olan bekar çalışanın yaşama maliyeti Kasım ayında aylık 18 bin 239 TL’ye çıktı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi,
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...