Asgari ücret zammı için görülmemiş oran! Tek zam sinyali beklentiyi artırdı: 17.803 TL masaya geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Asgari ücret zammı için görülmemiş oran! Tek zam sinyali beklentiyi artırdı: 17.803 TL masaya geliyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Milyonlarca özel sektör çalışanları için geri sayım başladı. Asgari ücret zammı için komisyonun toplanmasına çok az bir süre kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ilk kez asgari ücret için tek zam sinyali verdi. Yılda iki kez zam ihtimali rafa kalkarken, asgari ücrette beklentiler yükseldi. Zam için kulislerde konuşulan rakam ortaya çıktı. Asgari ücretin belirlenmesi için 17.803 TL rakamı masaya geliyor. İşte ayrıntılar...

Emeklisi, memur, asgari ücretlisi... Tüm dikkatler yıl başında maaşlarda yapılacak zamlara çevrildi. Bu konuda ilk adım asgari ücret için atılacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayının ilk haftasında toplanacak. Görüşmelere sayılı günler kala asgari ücret tartışmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamalarıyla alevlendi. Bakan Işıkhan'ın 'tek zam sinyali' asgari ücrette beklentileri artırdı. Kulislerde 17 bin rakamı telaffuz edilirken, bu yıl ilk kez asgari ücretlilerin bizzat temsil edileceği komisyonda 17.803 TL'lik yaşam maliyeti de masada olacak. İşte ayrıntılar...

BAKAN IŞIKHAN’DAN TEK ZAM SİNYALİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek daha öce ücretlerde artışın hedeflenen enflasyona göre yapılacağını söylemişti. Asgari ücrete pandemi nedeniyle son 2 yılda Temmuz ayında yapılan ara zammın da gelecek yıl uygulanmayacağı gündemde dolaşırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan dün 'tek zam sinyali' geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024'te geçerli olacak asgari ücrete ilişkin, “Temmuz ayında olduğu gibi ilkemiz yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz. Geçen temmuz ekstraydı.” dedi.

TAKVİM NETLEŞİYOR, 4 İŞÇİ MASADA OLACAK

İşçi, işveren, hükümetten beşer kişi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışma takvimi netleşiyor. Geçen yıl 7 Aralık'ta toplanan komisyonun bu yıl da aynı tarihte toplanması beklenirken, asgari ücretin belirlenmesinde bu yıl bir ilk yaşanacak. Komisyon'da TÜRK-İŞ, TİSK ve hükümetin 5'er üyesi yer alacak. Önceki yıllarda toplantıya bir asgari ücretli davet eden Türk-İş, 5 üyesinden 4'ü asgari ücretlilerden oluşacak.

17.800 TL'LİK YAŞAM MALİYETİ MASADA OLACAK

TÜRK-İŞ'in son araştırmasında bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 17 bin 803 lira çıktı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda TÜRK-İŞ'in bu tutarı masaya taşıması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Orta Vadeli Program'daki yüzde 65 olan 2023 yılı enflasyon tahminine göre 6 aylık TÜFE yüzde 37.76 seviyesinde bekleniyor. Bu oranın yansıtılması halinde net asgari ücret 11 bin 402 liradan 15 bin 707 lira seviyesine yükselecek.

Pazarlıkların da bu tutar üzerinden başlaması ve eklenecek refah payının kararlaştırılması bekleniyor. Memur maaşlarının Ocak'ta enflasyon farkıyla birlikte yüzde 50 seviyesinde artacağı öngörülürken, asgari ücretteki artışın da bu seviyelere çıkabileceği yorumları yapılıyor. Bu durumda yeni asgari ücret net 17 bin 103 lirayı bulacak. 

Eğer asgari ücrete yüzde 35'lik bir zam yapılırsa maaş 3 bin 990 TL artış olacak. Asgari ücret 15 bin 392 TL'ye çıkacak. Eğer asgari ücrete yüzde 40'lık bir zam yapılırsa 4 bin 560 liralık bir artış olacak. Asgari ücret 15 bin 962 TL'ye çıkacak. Yüzde 50'lik bir zam yapılırsa 5 bin 701 TL artışla 17 bin 103 TL'ye yükselecek.

KULİSLERDE KONUŞULAN ASGARİ ÜCRET RAKAMI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın asgari ücrette tek zam mesajının ardından AK Parti kulislerinde konuşulan rakam ortaya çıktı. Ekonomim Gazetesi'nden Canan Sakarya'nın aktardığına göre, tek artış yapılması dahilinde zam da yüksek olacak. Sakarya, AK Parti kaynaklarının bu doğrultuda asgari ücretin 17 bin TL'nin üzerinde zam yapılmasını beklediğini aktarıyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...