Arap sermayesi Moody’s’i umursamadı

Düzenleyen:
Arap sermayesi  Moody’s’i umursamadı

Ekonomi Haberleri

“Moody’s kararı sonrası Türkiye’ye net sermaye girişi 604 milyon dolar. Yani yatırımcı Moody’s’i kaale almamış diyebiliriz. Araplar Moody’s kararını umursamamışlar.”

BATUHAN YAŞAR ANKARA

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Arap iş adamlarının Türkiye’ye yönelik güveninin yüksek olduğunu belirterek, “Araplar Moody’s’in kararını umursamamışlar” dedi. Suudi Arabistan’da hafta içinde temaslarda bulunan Bakan Elvan, Türkiye’ye dönüş yolunda sorularımızı cevapladı. Elvan’ın açıklamaları özetle şöyle: 
FETÖ’YÜ ANLATTIK: Bu seyahatin iki temel amacı var. 15 Temmuz darbe girişimini siyasilere ve iş dünyasına daha net bir şekilde anlatmak, olayın perde arkasını anlatmak ki Suudi Arabistan gibi ülkeler şu açıdan önemli, burada bulunan üç beş kişi bile diğer ülkelerden gelen, hac ve umre için gelen insanların kafasını karıştırabiliyorlar. Hatta Pakistan’dan gelenlere Mekke’deki birkaç FETÖ’cü “Tayyip Erdoğan 100 bin kişiyi öldürttü. Tankların altında ezilenleri Tayyip Erdoğan yaptırdı” gibi ifadeler kullanmışlar. Bu gibi dezenformasyonlar var. Üç beş kişi bile olsa bizim için önemli. Bu dezenformasyonu önlemek lazım. Bunları aktardık. Biz büyükelçimizle ve başkonsolosumuzla konuştuk. Bu konuda bir çalışma yürütülüyor zaten.
YATIRIMCI ÇEKMEK İÇİN: İkincisi ise böyle bir süreçte ekonominin, finansal piyasaların daha da daraldığını ticaretin yavaş yavaş aslında dünya büyümesinin altına indiğini, dünya ticaretinin yavaş yavaş daralmaya başladığını görüyoruz. Ülkelerin içine kapandığı bir ortam var. Dünyadaki ekonomik büyümenin aşağı yönde revize edildiği bir ortam var. Böyle bir ortamda bizim ülkemize yatırımcı çekmek, ekonomimizi güçlendirmek, ticari ilişkilerimizi daha da artırabilmek için kendimizi iyi anlatmamız gerekiyordu.
TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN DİYORLAR: Çok enteresan bir yaklaşım var. Bakanları, iş adamları bunların hepsine baktığım zaman Türkiye’ye yönelik büyük ilgi ve heyecan görüyoruz. İkincisi, iş dünyası Türkiye’yi seçmiş, ‘Türkiye benim için güvenilir bir liman. Ben yatırımımı, tasarrufumu Türkiye’de değerlendirebilirim’ diyor. Suudi Arabistan’ın Amerika ile son zamanda yaşadığı sıkıntıları dikkate aldığımızda, düşünün birçok zengin insan var, tasarruflarını değerlendirmek istiyorlar. Türkiye de onlar için bir fırsat ve güvenilir bir liman. Ancak güvenilir bir partner arıyorlar, iş adamı arıyorlar. ‘Gelin birlikte yatırım yapalım’ düşüncesi çok hoşlarına gidiyor. Şimdi düşünün ellerinde yüklü miktarda para var. Bu parayı ne yapacak yarın ABD’de neyle karşılaşacağı belli değil. Dolayısıyla güvendiği bir ülkeye gitmek istiyor. Hizmetler sektöründe de gayrimenkul işi en popüler. İstanbul, Bursa, Yalova yavaş yavaş Trabzon tarafına kaymaya başladılar. Diğer yerleri bilmiyorlar. 
MOODY’S’İ TAKMAMIŞLAR: (Kararın Arap yatırımcı üzerindeki etkisi?) Hayır bize aktarılan bir husus yok. Türkiye’ye yönelik güven yüksek ve bu ilgi devam ediyor. En son Moody’s kararından sonraki net sermaye girişi pozitif. Moody’s kararı sonrası Türkiye’ye net sermaye girişi 604 milyon dolar. Yani yatırımcı Moody’s’i kaale almamış diyebiliriz. Araplar Moody’s kararını umursamamışlar. Hiç kimse de sormadı. 

Erdoğan’ın açıklamasından inanılmaz derecede memnunlar 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’nin 11 Eylül kararına tepkisinin Suudi Arabistan tarafından olumlu karşılandığına değinen Bakan Lütfi Elvan, “Arap gazetelerine bakacak olursak, mesela bizim seyahatimizin sadece ilk bölümüne yarım sayfa ayırmışlar. Türkiye’ye yönelik inanılmaz bir ilgi var. Türkiye’nin bu açıklamasından dolayı inanılmaz bir memnuniyet var. Ancak yasa ile ilgili çok tedirgin bir yapıları var. Onu hissediyorsunuz. Tercüme ederken bile o bölüme geldiği anda insanların yüz ifadesi değişiyor. Türkiye artık yüzünü bize çevirdi, bizlerle kucaklaşıyorlar havası var. Defalarca bu girişimden dolayı teşekkür ettiler” dedi.

Türkiye üzerinde plan yapanlar kaybeder

Batıya FETÖ ile ilgili uyarılarda bulunan Bakan Lütfi Elvan şöyle konuştu: “Türkiye, dünyaya, Avrupa’ya entegre olmuş bir ülkedir. Türkiye’de 6 binin üzerinde Alman firma var. Amerikan, İngiliz, Fransız firmaları var. Türkiye üzerine ekonomik planlar yapmak demek bir anlamda bu firmalar üzerine de planlar yapmak demektir. Kendi firmaları da bundan etkilenecektir. Ekonomide sıkıntı beklemiyorum. Kim ne yaparsa yapsın başarılı olamayacak.” FETÖ’ye yönelik uluslararası kuruluşlara bilgi paylaşımında bulunduklarını dile getiren Elvan, “Sadece bakanlara değil, İslam İş Birliği Teşkilatına, İslam Kalkınma Bankasına FETÖ hakkında bilgi aktardık. Büyükelçimizin bana verdiği bilgi;  bu şahıslara yönelik sürecin başlatıldığı ve gelişmelerin iyi gittiği yönünde oldu. Burada güçlü etkileri yok” diye konuştu.  

Futbol turnuvasının finalini Türkiye’de yapmak istiyorlar

Arapların en çok ilgi duydukları alanlardan birinin de savunma sanayi olduğunu belirten Elvan, “Aselsan ile yürütülen iş birliğimiz var onun daha da geliştirilmesini istiyorlar. Ortak yatırım yapmak istiyorlar. Ülke dışında ise yatırım yapmak istedikleri iki alan var. Bir tarım sektörü, iki hizmetler sektörü. Turizme büyük ilgileri var. Bu alanda son derece samimi ve yatırım yapmak isteyen insanlar var. Birkaç milyar dolarlık yatırım yapmak isteyen insanlar var. Bu turizm içerisinde esas arzuladıkları sağlık turizmi. İslam ülkeleri arasında bir futbol turnuvası yapmak ve bunun finalini Türkiye’de gerçekleştirmek istiyorlar” diye konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...