Ankara savunmanın, Karadeniz enerjinin üssü

- Güncelleme:
Ankara savunmanın, Karadeniz enerjinin üssü

Ekonomi Haberleri

Türkiye’de doğudan batıya birçok şehrin ulusal ve uluslararası arenada rekabetçiliğini artırmak için “Bütünleşik Kalkınma Modeli” hayata geçirilecek. Bu kapsamda, liman endüstrisine dayalı bir kalkınma planı uygulanacak. Karadeniz enerjinin, Ankara savunma sanayiinin merkezi olurken, her il bir liman üzerinden uluslararası pazarlara açılacak.

HABER MERKEZİ ANKARA - AK Parti, kentleri ve bölgeleriyle güçlü ağ ilişkilerine sahip, küresel sisteme entegre, daha rekabetçi bir Türkiye hedefiyle doğudan batıya şehirlerin uluslararası arenada rekabetçiliğini artırmak için “Bütünleşik Kalkınma Modelini” hayata geçirecek. Yeni modelle, üç denizde üç büyük liman projesinin kapsamı genişletilecek ve her bölgenin bir limanla bağlantısı kurulacak. Her bölge farklı alanlarda üretim merkezi olarak markalanacak, buralarda üretilecek ürünler Çandarlı, Filyos, Mersin ve İskenderun Limanlarından uluslararası pazara açılacak.

BAŞKENT SAVUNMA SANAYİİ MERKEZİ

Kalkınma programı ile Ankara merkezli savunma sanayii, Konya merkezli makine sanayi, Karaman, Niğde, Aksaray merkezli tarıma dayalı sanayinin nihai çıktıları, yeni yapılacak Mersin konteyner limanı ile Akdeniz’e ve oradan da uluslararası pazarlara taşınacak.

KARADENİZ’E İKİ AYAKLI PLAN

Karadeniz’de ise iki ayaklı bir plan oluşturulacak. Birinci ayağında Zonguldak ve Karabük merkezli enerji, kömür ve doğalgaz ürünleri ile demir-çelik sanayi, Kastamonu ve Düzce merkezli kâğıt ve ormancılık sanayi ile Bolu ve Çankırı merkezli tarıma dayalı sanayi ürünleri Filyos Limanı ile Karadeniz’e ve uluslararası pazarlara taşınacak. İkinci ayağında ise yapımı devam eden Rize-İyidere lojistik limanı ve Trabzon limanı ile Doğu Karadeniz illerini ve Erzurum ve Van başta olmak üzere Doğu Anadolu üretim merkezlerinin çıktıları Karadeniz’e, oradan da uluslararası pazarlara ulaştırılacak.

İÇ EGE ÇANDARLI İLE BAĞLANACAK

Tekstil, dokuma, petrokimya ve tarıma dayalı sanayinin öne çıktığı Ege bölgesinde Çandarlı Limanı projesi kapsamında, İzmir limanı ile Afyon’dan Aydın’a, Manisa’dan Denizli’ye kadar İç Ege’deki üretim merkezleri daha hızlı bir şekilde limanlara bağlanmış olacak. Deprem bölgesinde işlenmiş tarım ürünleri, tarıma dayalı sanayi ve tekstil, dokuma, demir-çelik ürünleri İskenderun Limanı’yla buluşturularak, buradan uluslararası pazarlara taşınacak.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...