Sil baştan düzenleniyor: Afetlere karşı yeni kardeş iller

- Güncelleme:
Sil baştan düzenleniyor: Afetlere karşı yeni kardeş iller
Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili raporda, afet yönetiminin güncellenmesi ve kurumsal kapasitenin artırılması, belediyelerin imar yetkilerinin gözden geçirilmesi, erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi gibi öneriler yer aldı.

HABER MERKEZİ ANKARA -Kardeş il düzenlemesi ve Türkiye Afet Risk Azaltma Planının (TAMP) güncellenmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda şu tespit ve önerilere yer verildi:   

>AFAD’ın yetkileri artırılarak afet anında müdahale kabiliyeti artırılmalı. 

> Afet yönetimine ilişkin mevzuatta yetki sınırları birbirlerinden açık bir şekilde ayrılmalı ve afetlerde uyumlu çalışma ortamı sağlanmalı. 

> Kardeş iller coğrafi uzaklık, illerin nüfus büyüklüğü, illerin sahip olduğu afet riskleri çerçevesinde yeniden belirlenmeli. Her il için kardeş il belirlenmeli. 

> Afetlere karşı yerel kadroların istihdamı için tedbir alınmalı.   

> Arama-kurtarma çalışmalarında afetzedelerle doğru iletişimin kurulması, güvenilir yönlendirme yapılması için saha koordinatörlerinin yetkileri net şekilde belirlenmeli. 

> Deprem bölgelerine ilave ekipman ve malzeme  tedariki sağlanmalı. 

> Afetlere karşı toplanma ve barınma alanları hazır tutulmalı. 

> İmar planlama ve uygulama çalışmalarında yerel yönetimlerin yetkileri gözden geçirilmeli. Yapı ruhsat süreci ilgili Bakanlığın denetimine yeniden yapılandırılmalı.  

> Ülke genelinde yapı kayıt belgesi alan yapıların risk durumu sorgulanmalı. Kaçak yapılar tespit edilmeli.  

TEKNOLOJİDEN YARARLANILACAK

Raporda teknoloji kullanımının önemine de dikkat çekildi. Bu alanda atılması gereken adımlar ise şöyle sıralandı:  Deprem risk analizlerine yönelik yapay zekâ temelli sismik veri işleme teknolojileri ile nesnelerin internet temelli hasar tahmin ve erken uyarı sistemleri geliştirilmeli. Arama kurtarma çalışmalarında uydu ve ses teknolojileri,  ısı sensörleri, yüz tanıma ile su arıtma  teknolojilerinden  yararlanılmalı. Bu alandaki girişimler desteklenmeli. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...