Acının içindeki mutluluk: Enkazda doğan bebekler

- Güncelleme:
Acının içindeki mutluluk: Enkazda doğan bebekler

Ekonomi Haberleri

Doğum, umudun yeniden yeşermesi demek. On binlerce canın kaybedildiği afet bölgesinde dünyaya gelen bebekler, hayatın devam ettiğini; umut var oldukça hayatın da var olacağını müjdeliyor. Depremden etkilenen 10 şehirde 3 bin 677 bebek dünyaya geldi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Kahramanmaraş depreminin üzerinden 11 gün geçti. Türkiye bir yanda depremde hayatını kaybeden canlara ağlarken diğer tarafta enkazdan doğan bebeklerle biraz olsun gülümsedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca depremin ilk gününden bu yana depremden etkilenen 10 ilimizde 3 bin 677 bebeğin dünyaya geldiğini açıkladı. Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre afet bölgesinde yaşayan 2 bin 896 gebe, 3 bin 949 lohusa ve 9 bin 685 bebek de takibe alındı. 

Depremin etkilediği 10 ilin Türkiye’de doğurganlık hızının en yüksek olduğu iller olduğunu söyleyen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Saymanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım, bu yüzden bölgede Türkiye genelinden çok daha fazla gebe olduğunu belirterek bu bölgede kadın hastalıkları ve doğumla ilgili sağlık düzenlemelerinin yapılmasının son derece önemli olduğu uyarısını yaptı. 

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ KOORDİNASYONU ÖNEMLİ

Sağlık Bakanlığının diğer sağlık çalışmalarının yanında il sağlık müdürlükleri aracılığı ile bu yönde organizasyonlarının olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yıldırım “Biz de 8 bin üyesi olan bir dernek olarak depremin ilk gününde kadın doğum uzmanları arasında bir WhatsApp grubu kurduk. Deprem arkadaşlarımıza deprem bölgesinde gönüllü olarak çalışma çağrısında bulunda. Çok sayıda başvuru oldu. İlk etapta bölgedeki ilk sağlık müdürlükleri ile irtibata geçerek arkadaşlarımızı gönderdik” dedi.

Depremin geniş bir alana yayılmış olması sebebiyle bölgeye bireysel olarak giden hekimlerin çok da verimli olamadıklarını ifade eden Prof. Dr. Yıldırım  “Bölgeye bireysel olarak gitmenin bir anlamı yok. Sağlık alanında destek vermek isteyen arkadaşlarımıza il sağlık müdürlükleri koordinasyonunda öneriyorum” diye anlattı. 

BEBEK SAHİBİ OLMAK İSTEYENLERİN SAYISI ARTACAK

Bölgede yaşayan gebelerin neredeyse tamamının diğer illerde yakınlarının yanında doğum yaptığını anlatan Prof. Dr. Yıldırım “Gemideki sahra hastanesi, Hatay’daki hastane, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Reyhanlı Devlet Hastanesinde görev yapan kadın doğum uzmanı ve hemşire arkadaşlarımız 3. günden itibaren polikliniklerin azaldığını söyledi” dedi.

Kocaeli depremindeki tecrübelerden yola çıkarak enkazlar kalkıp, acılar küllenmeye başladıktan sonra özellikle depremde çocuklarını kaybetmiş çiftlerin yeniden bebek sahibi olmak istediklerini söyleyen Prof. Dr. Gazi Yıldırım “İnsanlar içgüdüsel olarak kaybettiklerini yerine koymak istiyor. Bunu Kocaeli ve Gölcük depremlerinde gördük. Menopozdaki kadınlar da kadın doğum hekimlerine başvurup tüp bebek tedavisi yaptırmak istiyor” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...