800 milyon $ uçtu

Editör:
800 milyon $ uçtu
Ekonomi Haberleri

PayPal’in Türkiye’den çekilme kararı almasıyla e-ihracat durma noktasına gelirken, sektörün dört aylık kaybı 800 milyon doları buldu

Ömer Temür

Dünyanın en büyük online ödeme şirketlerinden biri olan PayPal’in Türkiye’den çıkışı ile birlikte e-ihracat durma noktasına geldi. E-ticaret siteleri yurt dışı operasyonlarını askıya alırken sektörün kaybı 800 milyon doları buldu. PayPal, 6 Haziran’da Türkiye’deki faaliyetlerini durdurma kararı almıştı. BDDK’dan gerekli izinlerin alınamaması sebebiyle çekildiğini açıklayan PayPal’in e-ticaret sektörünü olumsuz etkilediğini ifade eden Sefamerve’nin CEO’su Metin Okur, “E-ticaret sektörü normalde kâr eden bir sektör değil. Lojistik, kargo ve depolamanın firmalara maliyeti çok yüksek. PayPal’ın çıkması sektörü daha da zor durumda bıraktı. Yurt içinde 400 milyon dolar, yurt dışında da 400 milyon dolar olmak üzere 800 milyon dolar para Türkiye’den çıktı. Bu da sektörün yüzde 30’una tekabül ediyor” dedi. Yurt dışına toplam 1.2 milyar dolarlık e-ihracat yapıldığına dikkat çeken Okur, “PayPal’ın etkilerini minimize etmek için Hollanda’da bir ofis kurduk. Fas’ta da bir ofisimiz var. Türkiye’den ürünleri oraya gönderiyoruz. Parayı orada topluyoruz. Ona rağmen sıkıntılar yaşıyoruz. PayPal olmayınca güven problemi doğuyor. Yabancı alım yapmaktan kaçınıyor” diye konuştu. PayPal’ın çıkışının yanı sıra darbe girişiminin de e-ticaret sektörüne darbe vurduğunu ifade Okur, satışların yüzde 20 etkilendiğini söyledi. Okur, satışların eski seviyelerine dönmesine karşın darbe girişiminin uzun vadede sektörü olumsuz etkilemeye devam edeceğini bildirdi.
YAPAY ZEKÂ İLE SATIŞLAR ARTACAK
Satışları artırmak için yeni projeler üzerinde çalıştıklarını dile getiren Okur, geliştirdikleri yapay zeka uygulaması hakkında şu bilgileri verdi: “6 ay önce yapay zekâ uygulamasını devreye aldık. Yapay zekâyı satın almada kullanıyoruz. Satacağımız ürünlerin önce fotoğrafını çekiyoruz sonra da bu sistemin içerisine atıyoruz. Sistem fotoğrafları eski ve yeni ürünlerle eşleştiriyor. Analiz yapıp tahminde bulunuyor. Bize toplamda ne kadar satış yapabileceğimizi söylüyor. Biz de ona göre sipariş verebiliyoruz. Başarı oranı yüzde 70 civarında. Yapay zeka uygulaması Google’ın yarışmasında da dereceye girdi. Hatta bunu geliştiren arkadaşlarımız yurt dışından çeşitli teklifler aldılar. Ancak bizde kalmayı tercih ettiler.”

“Yalova ile e-ticaret üssü oluruz”

Sefamerve olarak kâr eden az sayıda e-ticaret sitesinden biri olduklarını dile getiren Metin Okur bunun da lojistik merkezlerinin Yalova’da bulunmasından kaynaklandığını bildirdi. Yurt dışına ürünleri buradan gönderdiklerini anlatan Okur, Yalova ile Türkiye’nin e-ihracat üssü hâline gelebileceğini söyledi. Okur, “Nasıl ki üçüncü hava limanı ile Türkiye bir merkez haline geliyor aynı şekilde Yalova ile e-ticarette bölgenin merkezi olabiliriz. Buradan bütün Avrupa ve Orta Doğu’ya e-ihracat yapabiliriz. Bunun için Yalova biçilmiş kaftan. Çünkü bütün üretim bu bölgede dönüyor. Depo kiraları Gebze’de 7-8 dolar iken Yalova’da 1-1,5 dolar civarında. Eleman maliyeti daha düşük. Osman Gazi Köprüsü açılmasıyla birlikte kargo 20 dakikada Sabiha Gökçen’de. Hatta Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden üçüncü havalimanına da rahatlıkla götürebilirsiniz. Yalova maliyetlerimizi yüzde 50-60 aşağı çekiyor. Eğer bunu başarabilirsek kargoyu bile yurt dışına bedava gönderebiliriz” dedi. Türkiye’nin coğrafi konumu sebebiyle eninde sonunda e-ticaret üssü hâline geleceğini ifade eden Okur, bunun bir an önce olmasının herkesin faydasına olduğunu söyledi.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...