8 milyar liralık nefes verdi

8 milyar liralık nefes verdi

EKONOMİ Haberleri

Ekonomide yaşanan dengelenme süreci kendini konkordatoda da gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde yeni müracaatlar, 3’te 2 oranında azalırken 8 milyarlık kredi paketi konkordatodan çıktı. Bu süreçte şirketler borçlarını yapılandırdı, çalışanlar da işlerini korudu.

OSMAN ÇOBANOĞLU

Geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomisinde görülen dalgalanmaların etkisiyle mali yapılarında bozulma yaşayan ve borçlarını ödemekte zorlanan şirketler konkordato ilan etmeye başlamıştı. Ekonomideki dengelenme süreci ve bankaların kredi yapılandırma çalışmaları sayesinde yılın ilk üç ayında konkordato başvuruları 3’te 2 oranında azaldı. Başvuruların azalması ve çıkışların artmasıyla konkordatolu firma sayısında gerileme görülürken çıkışların önümüzdeki aylarda hızlanması bekleniyor.

SÜREÇ NASIL İLERLEMİŞTİ?
2018 yılının son çeyreğinde 7 büyük banka, konkordatolu firmaların kredi borçlarının yapılandırılması konusunda çalışma başlatmış, 2019 yılı başında banka temsilcilerinden oluşan “konkordato heyeti” kurularak heyet tarafından firmalarla görüşmelere başlanmıştı. Heyet tarafından her gün 5-6 firma ile müzakereler yapılarak firmaların mali durumları analiz edildi ve borç ödeme niyetleri araştırıldı. Çalışmalarla borç ödeme niyetinde olan iyiniyetli firmalara mali durumlarına en uygun çözüm yolları sunulmaya başlamıştı. Heyetin çalışmaları sayesinde, borçlu firmaların alacaklı bankalar ile tek masa etrafında toplanarak kredi yapılandırma süreçlerine hız ve etkinlik kazandırılması sağlanmıştı.
Şubat ayı itibarıyla yedi büyük bankaya ilave olarak diğer bankaların destek vermesiyle kredi yapılandırmalarında önemli ilerlemeler sağlandı. Bankalarca yürütülen heyet çalışmalarıyla bugüne kadar yüzlerce firma ile masaya oturuldu. Heyet görüşmeleri sayesinde konkordato sürecinden çıkan firma sayısı 787’e ulaştı. Bu firmaların bankalara olan 8 milyar liralık kredi borcu konkordato kapsamından çıkmış oldu.

SAYILARI 1.000’İ AŞACAK
 Sektör temsilcilerince, kredi yapılandırma çalışmalarının yoğun biçimde devam ettiği, önümüzdeki birkaç ay içerisinde konkordatodan çıkan firma sayısının 1.000’i aşması ve yaklaşık 15 milyar liralık kredi paketinin konkordato kapsamından çıkması bekleniyor.

8 milyar liralık nefes verdi

BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALMAKTAN KURTULDU
Konkordatodan çıkanlar arasında binlerce kişiye istihdam sağlayan firmalar da bulunuyor. Nuhoğlu İnşaat AŞ, Ömür Çelik AŞ, ABC Uluslararası Transport AŞ, CW Enerji Mühendislik AŞ, Günaydınlar Lojistik Ltd. Şti, Gilan Mücevherat AŞ, Taha Kargo Dış Ticaret AŞ, Delta Makine Yapım Sanayi AŞ gibi sektörün bilinen çok sayıda önemli firma bankalar ve diğer alacaklılarıyla anlaşarak konkordatodan feragat etti. Çok sayıda firmanın ise bankalarla anlaşmaya vardığı ve konkordatodan çıkmak için gün saydığı belirtiliyor.

BANKALARIN FİRMALARA BAKIŞI DEĞİŞTİ
Yaşanan bu gelişmeler sonucunda firmalara bakış açısı da ciddi değişiklikler göisterdi. Önceden kredi borçlarını yapılandırmakta ve bankalarla anlaşmakta zorluk yaşayan firmalara, bugün bizzat bankaların çözüm önerisiyle gittiği, firmaların mali durumlarına uygun çözüm paketleri sunulduğu belirtiliyor. Bankaların, mali zorluk yaşayan firmalara yönelik sergiledikleri çözüm odaklı yaklaşımın, önümüzdeki dönemde yeni müracaatları daha da azaltacağı ve konkordatodan çıkışları artıracağı bekleniyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...